uutinen
16.6.2021

Ajankohtaista syys- ja kevätviljojen kasvinsuojelussa juuri NYT!

Viime päivien sateet ja lämpenevä sää antavat nyt kaikki edellytykset kasvitautien leviämiselle. Kun kasvustot ovat olleet kosteita, ovat esimerkiksi syysviljojen lehtilaikkutaudit alkaneet kiivetä lehdissä ylöspäin. Myös ruosteriski syysvehnällä ja rukiilla kasvaa, jos lämmin sää jatkuu. Riskiä on koko Etelä-Suomessa, erityisesti rannikkoalueilla ja lännessä.  

Tehokkaat valmisteet ja niiden annostelu ruosteiden torjuntaan syysviljoilla:

Revytrex 0,75 l/ha
Ascra Xpro 0,8 l/ha
Delaro SC 325 0,8 l/ha

Torju syysviljojen ruskolaikku samoilla valmisteilla ja annostelulla, mikäli kasvissa on selkeät oireet tai torjuntaa ei ole tehty aikaisemmin.

Huomiota kevätviljojen kasvinsuojelusta

Lämpö ja kosteus on tehokas yhdistelmä kasvattamaan tautiriskiä myös kevätviljoilla ja siksi tautitorjunta on hyvä tehdä rikkatorjunnan yhteydessä. Esim. ohran verkkolaikun torjuntaan toimii Delaro SC 325 0,3-0,4 l/ha annoksella, jos tautia näkyy jo selkeästi. Ennaltaehkäisevästi 0,25 l/ha antaa jo hyvää tehoa.

Lämmin sää on suosiollinen myös kirvoille. Kirvojen määrä onkin lisääntynyt ja niitä näkyy kaikilla viljoilla. Vältä viljakasvustoissa kirvojen torjunnassa pyretroideja ja valitse tuotteeksi Teppeki, joka on haitatonta pellon muille hyönteisille.

Teppekin käyttömäärä on 100-140 g/ha. Huom! 100 g/ha annoksella saa 10-14 vrk suojan ja 140 g/ha annoksella 3 viikon suojan.

Aikaisemmissa kylvöissä vilja alkaa olla korrenkasvun alussa. Koska hellettä on luvassa, jaa mieluummin kasvunsääteet kahteen osaan. Vielä nyt kasvustoja ei vaivaa kuivuus, mutta jatkoa on vaikea arvioida. Kevätviljoilla korrenkasvun alkuun sopii hyvin Optimus kasvunsääde annoksella 0,2-0,3 l/ha.

Biostimulantit ovat uusi mahdollisuus

Hellettä ja korkeita lämpötiloja on luvassa sääennusteissa. Seamac 45, Acadian merileväravinne ja Quantis löytyvät valikoimistamme. Näitä tuotteita tulee kannattaa käyttää ennen kuin kuivuus/kuumuus jo vaivaavat kasvustoja. Eli nyt loppuviikosta on oikea aika tehdä ruiskutus ennen kuin hellejakso ehtii vaikuttaa kasvien kasvuun. Käsittelyn voi tarpeen tullen uusia 10-14 vrk kuluttua. Ruiskutuksissa esimäärä kannattaa olla vähintään 150 l/ha. Tuotteet sopivat myös tankkiseoksiin kasvinsuojeluaineiden ja lehtilannoitteiden kanssa.

Tuotteiden annokset:

Seamac 45 2,0 l/ha

Acadian merileväravinne 2,0-2,5 l/ha

Quantis 2,0 l/ha


Tilaa uutiskirje