uutinen
8.4.2019

Ascra Xpro piti ohrakasvuston elinvoimaisena haastavista olosuhteista huolimatta

Pohjois-Pohjanmaan Vihannissa koettiin heinäkuun alussa runsas sadekuuro, mikä pelasti Jaakko Kankaan viljasadon pahimmalta kuivuudelta. Kasvinsuojelussa oli käytössä ensimmäistä kertaa Ascra Xpro. Valmisteen vaikutus kasvuston elinvoimaisuuteen yllätti viljelijän.

27-vuotias Jaakko Kangas ryhtyi sukutilansa jatkajaksi heti armeijan käytyään, vuonna 2011. Hänelle onkin nuorehkosta iästään huolimatta kertynyt jo useamman vuoden kokemus tilan pyörittämisestä.

Pohjois-Pohjanmaan Vihannissa sijaitsevan tilan kasvivalikoimaan kuuluu ohraa, kauraa ja vehnää sekä viime vuosina myös kevät- ja syysrypsiä. Kasvivalikoimaa on pikkuhiljaa lisätty viljelykierron parantamiseksi. Etenkin rypsin esikasviarvoa viljoille Kangas kehuu erinomaiseksi.

Viljelykierron ohella tilalla on totuttu panostamaan aktiiviseen kasvustojen seuraamiseen. Parhaimman kokonaiskuvan saa, kun kasvustojen kuntoa käydään havainnoimassa aktiivisesti kasvukauden alusta sadonkorjuuseen saakka. Kun ollaan kartalla kokonaistilanteesta, voi viljelytoimenpiteitä räätälöidä paremmin kulloiseenkin tarpeeseen sopivaksi.

”Kesäthän vaihtelevat todella paljon keskenään, ja ikinä ei voi tietää, millaisissa olosuhteissa päästään viljelemään. Kaksi edellistä vuotta ovat tästä hyviä esimerkkejä. Kun olosuhteet muuttuvat, pitää reagoida nopeasti ja lennossa muuttaa asioita”, Kangas muistuttaa.

Ascra Xprosta hyvät kokemukset ensimmäisenä vuonna

Kasvinsuojelussa Kankaalla oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa kokeilussa Bayerin Ascra Xpro, joka on uusin SDHI-tehoaineryhmään kuuluva tautien torjunta-aine viljoille. Valmiste tehoaa erinomaisesti rengas-, verkko-, pantteri- (Ramularia) ja ruskolaikkuun. Lisäksi se antaa hyvin tehoa pistelaikkuun, ruosteisiin ja ohran tyvi- ja lehtilaikkuun. 

Ascraa käytettiin noin neljäsosalle tilan ohra-alasta, ja loput alat hoidettiin tilalla jo aiemmin käytössä olleilla aineilla.

”Periaatteenani on kokeilla uusia viljelytoimenpiteitä ja aineita yleensä vain osalle lohkoista, ja verrata siitä saatua tulosta muihin lohkoihin. Ascran kokeilu kannatti: puidessa näki selvästi, mihin kohtiin ainetta oli annettu ja mihin ei – kasvusto oli käsittelyn ansiosta selvästi elinvoimaisempi”, Kangas kuvailee.

Havainto selittyy sillä, että Ascra kykenee tautitorjunnan lisäksi ehkäisemään myös ennenaikaista ränsistymistä ja fysiologisten stressioireiden syntyä.

Paikallinen sadekuuro kuin tilauksesta

Vihannissa saatiin heinäkuun alussa paikallinen, mutta runsas sadekuuro, mikä pelasti sadon pahimmalta kuivuudelta. Myös eloperäisistä maista oli iso etu kuivana vuonna. Tästä huolimatta kasvusto koki paikoin kuivuusstressiä.

Kankaan mielestä etenkin viime kasvukauden kaltaisissa ääriolosuhteissa olisi tärkeää, että kasvinsuojeluaineiden käytöstä ei aiheutuisi kasville lisästressiä, vaan se pikemminkin lisäisi sen kasvukykyä. Ascran kohdalla juuri näin näytti käyvän. Onnistumiseen vaikutti myös kasvinsuojeluaineiden järkevä käyttö tilalla.

”Pienensimme kasvinsuojeluaineiden kertalevitysmääriä osalla lohkoista kuivuuden vuoksi, mutta vastapainoksi käsittelyjä tehtiin useamman kerran. Samasta syystä kasvunsääteet siirrettiin normaalia myöhempään ajankohtaan”, Kangas kertoo.

Tautiaineiden ja kasvunsääteiden ohella viljoille tehtiin rikka- ja tuholaistorjunta. Ainoastaan tuholaistorjuntaan jäi parantamisen varaa, sillä kauran kirvatorjunnassa myöhästyttiin Kankaan mukaan hiukan.

Ensi kasvukaudella Ascra Xprota suuremmalle alalle

Viime kasvukauden satotasoihin Kangas on etenkin olosuhteet huomioiden tyytyväinen, ja myös sadon laatu oli hyvällä tasolla.

Ensi kaudella Kangas aikoo hyvien kokemusten rohkaisemana lisätä Ascra-käsittelyä kattamaan suurimman osan tilan ohra-alasta. Hän toivoo, että seuraava kasvukausi olisi vaihteeksi taas normaalimpi, jotta mahdollisuudet koviin satotasoihin olisivat paremmat.

”Lisäksi olisi mielenkiintoista nähdä, kuinka Ascra käyttäytyy normaalina tai märkänä kesänä, kun nyt kuivissa oloissa se on osoittautunut hyvin toimivaksi.”

Parassato-palvelu

Parassato on uudenlainen verkkosuunnittelutyökalu kasvinsuojelun tarpeisiin.
Ottamalla käyttöösi Parassato -suunnitteluohjelman saat vaivattoman ja uudenaikaisen apuvälineen tehdä suunnitelmia ja seurata kasvukauden kehitystä omilla lohkoillasi.
Tilaa uutiskirje