uutinen
6.5.2022

Centium® 36 CS – uutuus rikkatorjuntaan perunalla

Maavaikutteisten aineiden rooli on avainasemassa perunan rikkatorjunnassa. Tuttuja valmisteita ovat mm. Fenix, Proman ja Metro. Lehtivaikutteista valmistetta Spotlight Plussaa käytetään täydentämään ja varmentamaan tehoa yhdessä maavaikutteisten aineiden kanssa. Yhdistelemällä näitä aineita saadaan jo teholtaan kattavia rikkaohjelmia.

On kuitenkin muutamia perusrikkakasveja, kuten tattaret, jotka voivat olla haastavia torjuttavia. Tämän lisäksi musta- ja kehtokoiso ovat uusia rikkakasveja, joihin vain Proman antaa tehoa. Centium® 36 CS on uusi valmiste, jota käytetään ennen perunan taimettumista. Valmiste tehoaa hyvin tatarlajeihin ja musta- sekä kehtokoisoon. Lohkolla, jossa on paljon koisokasveja, kannattaa ensimmäinen torjunta tehdä Centiumilla ja toinen torjunta Promanilla noin kahden viikon päästä. Tämän lisäksi Centiumilla on hyvä teho mataraan ja kylänurmikkaan. Esim. Promanin teho mataraan ei ole yleensä riittävä. Lutukkaan, peltovillakkoon ja vesiheinään Centiumilla on erinomainen teho.

Centiumin teho harvemmin riittää kuitenkaan yksinään, koska tuote ei tehoa riittävästi mm. saunakukkaan ja orvokkiin. Tämän takia valmistetta on suositeltavaa käyttää seoksena toisen rikka-aineen kuten Metron tai Fenixin kanssa. Esimerkiksi harsojen alla Centiumin ja Fenixin seos toimii hyvin ja pitkäaikaisesti.

Centium® 36 CS -valmisteen etuna on myös pitkä tehoaika. Tehoa voidaan saada rikkakasveihin yli kuukauden ajan, jos ruiskutus on päästy tekemään kosteaan maahan ja maa ei ole multavaa. Multavilla mailla teho yleensä laskee, joka on syytä huomioida.

Centiumin tehoaine klomatsoni kuuluu myös eri resistenssiryhmään (FRAC: F4, karotenoidisynteesin esto) kuin muiden rikka-aineiden tehoaineet. Varsinkin lohkolla, jossa perunan viljely on intensiivistä ja jatkuvaa, on hyvä vaihdella valmistetta. Centium 36 CS antaa uuden mahdollisuuden vaihdella tehoaineita. On kuitenkin syytä muistaa, että tuotetta voidaan käyttää vain joka kolmas vuosi samalla lohkolla. 

Valmistetta voidaan käyttää myös pohjavesialueilla.

Klomatsoni kulkeutuu rikkakasvin itämisen kasvuvaiheessa nestevirtauksen mukana kasvupisteisiin ja lehdiltä se imeytyy kasvin sisään. Centium® 36 CS estää lehtivihreän ja muiden yhteyttämisen vaikuttavien yhdisteiden muodostumisen, josta seuraa rikkakasvien kuihtuminen.


Tilaa uutiskirje