uutinen
5.6.2017

Juolavehnän torjunta ja kuminakoin tarkkailu

 

Kuminakasvustot ovat tänä keväänä kehittyneet hitaasti. Vaikka Etelä-Suomessa tehoisaa lämpösummakertymää on 130-150 astetta, vasta edullisimmilla kasvupaikoilla on kukkavarsi lähtenyt kasvuun. Kuminan kehitystä on paikoin hidastanut kuivuus, mutta nyt onneksi tulleet sateet piristänevät kasvua. Vuosi sitten tähän samaan aikaan kukinta oli jo alkanut.

Tänä keväänä on juolavehnä saanut etumatkaa kuminaan ja on nyt hyvin torjuttavissa.

Juolavehnä on matalissa kuminakasvustoissa hyvin esillä. Juolavehnä vie kuminalta kasvutilaa, ryöstää ravinteita ja vettä. Lisäksi puitavan sadon mukaan ei saa tulla juolavehnän siemeniä. Sään nyt lämmetessä sen torjuntaan on syytä ryhtyä. Käsittely tulee tehdä aikaisin aamulla, kun ilman suhteellinen kosteus on korkeimmillaan. Tagra Super on ainoa valikoiva juolavehnävalmiste, jota kuminalla saa käyttää hyväksytyllä hätäluvalla. Virallinen käyttösuositus on 3 l/ha, mutta monivuotisilla kokemuksilla kannattaa käyttää yhdistelmää: Targa Super 2 l/ha + SitoPlus 0,2 l/ha, on kustannuksiltaan edullisempi. Uudessa hätäluvassa valmisteen varoaika on 60 vrk, sen kanssa tulee toimeen, koska tänä vuonna ei kuminaa heinäkuussa puida.

Kuminakoin toukat tarkkailuun

Kuminakoin toukka on kuminan pahin tuholainen, joka voi aiheuttaa kasvustossa täydellisen tuhon. Kuminakoi on pieni perhonen, joka munii munat kuminan lehtiruotiin. Aikuinen ei tee tuhoa vaan munista kuoriutuneet toukat, jotka vioittavat kuminan nuppuja ja syövät siemenaiheet. Alkuvaiheessa pieni toukka ei ole näkyvillä, vaan on nupun sisällä. Nuppuja avaamalla selviää koin toukkien mahdollinen esiintyminen.

Tänä keväänä on kuminapyydystarkkailussa esiintynyt perhosia varsin runsaasti, joka enteilee toukkaongelmia kasvustoissa. Tärkeintä on nyt tehdä tarkastuskäyntejä, kun nuput alkavat tulla esille. 


Tässä vaiheessa on syytä aloittaa kuminakoin tarkkailu. 
Tarkastuksia tulee 
tehdä useista nupuista lohkon eri kohdista. 
Alkuvaiheessa pienet toukat ovat 
nupun sisällä ja siksi nuppuja tulee avata tarkastuksessa.
 Kuvassa näkyy yksi toukka ja taaempana jo osittain syötyjä 
siemenaiheita.Kuvat Somerolta 2.6.2017. Kuminakoin toukkakuva vuodelta 2014.

 

Boori on kuminalle tärkeä ravinne  

Viljelijän Bernerin viime vuoden lehtilannoituskokeissa ilmeni, että erityisesti boori on kuminalle tärkeä ravinne. Lehtiravinnelisäys onnistuu hyvin sekä juolavehnätorjunnan että kuminakoitorjunnan yhteyteen. Boron 150 valmistetta käytetään 2l/ha, ja siihen kannattaa lisätä mukaan vielä moniravinteinen lehtilannos Zoom 1,5 l/ha tai Entire 1,5 l/ha tai uutuus Wuxal Grano 2 l/ha. Lehtilannoitteita käytettäessä vesimäärä tulee olla 200 l/ha.

Kysy lisää Viljelijän Bernerin asiantuntijamyyjältä


Tilaa uutiskirje