uutinen
21.6.2022

Kasvitaudit leviävät nyt

Kasvustot ovat olleet kosteina jo hyvin pitkään. Toukokuun lopulta asti voimakkaita sateita on esiintynyt tasaiseen tahtiin. Riski kasvitautien leviämiselle sekä vehnällä että ohralla on suuri. Ohran verkkolaikku leviää nopeasti kostealla ja lämpimällä säällä. Vehnällä pistelaikkua suosii samanlainen sää. Jos lämpötilat nousevat, voi tautien leviäminen olla jopa aggressiivista.

 

Kuvassa pistelaikkua vehnässä.

Jos siemen on peittaamatonta, riski aikaiseen infektioon kasvaa entisestään. Tällöin taudinoireita voi näkyä jo viljan ollessa 2-4 -lehtivaiheessa. Peittauksen avulla oraat pysyvät paremmin puhtaana kasvitaudeilta pensomiseen-korrenkasvun alkuun saakka.

Oheisessa kuvassa, joka on otettu 16.6., näkyy ohran verkkolaikkua mallasohrassa.

Ohra on peitattua, mutta maa on muokattu lautasmuokkaimella. Esikasvina on kevätvehnä. Kevytmuokkaus ja vilja viljan perään nostavat riskiä.

Viimeistään korrenkasvun alussa tehty tautiruiskutus on nyt kannattava teko. Jaetun kasvitautiainekäsittelyn taktiikka on nyt järkevää. Ensimmäinen ruiskutus pienemmällä annoksella antaa suojaa 1-3 viikon ajaksi riippuen käytetystä annoksesta ja ainevalinnasta sekä tautipaineen voimakkuudesta. Esimerkiksi Delaro SC 325-valmiste on laadukas valmiste sisältäen strobia ja laadukasta triatsolia. Kuitenkin myös tällä valmisteella annoksen nostaminen tuo lisätehoa ja pidentää tautisuojaa rikkatorjunnan yhteydessä ruiskutettuna. Lippulehtivaiheessa ohralla tai tähkälle tultaessa vehnällä on silti tehtävä päätorjunta esim. Ascra Xpro tai Revytex -valmisteella. Jos siemen on peittaamatonta, viljakierto on ohra-ohra tai vehnä-vehnä sekä maa on kevytmuokattua, antaa suurempi annos hyvin todennäköisesti rahoille vastinetta. Alhainen annos edullista triatsolia antaa suojaa, mutta teho voi jäädä yllättävän lyhyeksi.

Varmista kasvinsuojeluaineen turvallinen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.


Tilaa uutiskirje