uutinen
25.9.2017

Komea maissikasvusto kasvaa Hankasalmella

Rehumaissista kiinnostuneita oli sankoin joukoin paikalla, kun Tapiolan maitotilalla Hankasalmella järjestettiin rehumaissitilaisuus torstaina 21.9. Ida-Maria ja Tuomas Pietiläisellä on ensimmäistä kertaa maissia viljelyssä 5 ha:n kokoisella lohkolla. Tuomaksen kiinnostus maissisäilörehuun lähti edellisen kesän maissitilaisuudesta Rantasalmelta. Tilalla tarkoituksena on hyödyntää maissisäilörehu 60 -päiselle lypsykarjalle appeessa korvaten nurmisäilörehua.

Toukokuun lopussa (28.5.) Samco-kylvötekniikalla UV-hajoavan muovin alle kylvetty maissisäilörehukasvusto on hyvässä kasvuvauhdissa koleasta ja sateisesta kesästä huolimatta. -Kylvö olisi pystytty tekemään periaatteessa jo aiemminkin, mutta myöhästyneestä keväästä johtuen kylvö hieman viivästyi optimiajasta, kertoo Pietiläinen. Esikasvina maissilohkolla oli nurmi, lohko on kalkittu ja lannoitteena on käytetty lietettä. Maissilajikkeena Tapiolan maitotilalla on satoisa Pioneer7326. -Kivennäismaat ovat maissille parhaita, seisovaa vettä maissi ei kestä, kertoo Viljelijän Bernerin Asko Seppänen.

Samco-tekniikalla kylvetty maissi, lajikkeena Pioneer7326.


Samco-tekniikalla kylvetty maissi, lajikkeena Pioneer7326.

 Samco-tekniikalla kasvuun lähtö nopeaa

Samco-kylvökoneella kylvetään siemen, ruiskutetaan maavaikutteinen rikkatorjunta-aine ja levitetään samalla kertaa UV-hajoava kalvo. Kalvo hajoaa auringonvalon vaikutuksesta kasvukauden aikana. Samco-kylvötekniikan avulla maissin kasvuun lähtö on nopeaa ja maissille saadaan arvokkaita kasvupäiviä lisää aikaisemman kylvöajankohdan ansiosta.

-Kulunut kesä osoittaa, että rehumaissia ei ilman muovikatetta kannata meidän oloissa viljellä. UV-hajoavan kalvon avulla maissi päästään kylvämään jo heti toukokuun alussa, ilman muovia avomaalle yleensä vasta kesäkuun alussa, toteaa Seppänen.

Viljelijän Bernerin asiantuntijat ja Tapiolan maitotilan isäntä Tuomas Pietiläinen komean maissikasvuston edessä.

 

Viljelijän Bernerin asiantuntijat ja Tapiolan maitotilan isäntä Tuomas Pietiläinen komean maissikasvuston edessä.

 Annetaan maissin kasvaa, kunnes pakkanen käy

Tapiolan maitotilan sato-odotukset maissille ovat varsin hyvät huolimatta viileästä ja sateisesta kasvukaudesta. Sato voi nousta jopa 10-15 000 kg ka/ha, riippuen pitkälle siitä kuinka lämmin syyskuun loppu ja lokakuun alku ovat. Korjuu tapahtuu laakasiiloon Ajokaksikko Oy:n ajosilppurilla, kun pakkanen käy.

Paljon sokeria sisältävänä rehuna maissi on suhteellisen helppo säilöä. Ongelmat maissisäilörehun säilönnässä ilmenevät tavallisesti vasta rehusäilöä avattaessa, kun happea pääsee rehumassaan. Jälkilämpenemistä ja pintarehun pilaantuminen voidaan estää tehokkaasti syövyttämätöntä ja käyttövalmista KOFASIL Maize -säilöntäainetta käyttämällä. Erityisesti maissin säilöntään kehitetyn KOFASIL Maizen ansiosta maissisäilörehua voidaan syöttää myös kevään lämpimämpinä kuukausina.

Maissi tullaan korjaamaan Ajokaksikko Oy:n ajosilppurilla.

 

Maissi tullaan korjaamaan Ajokaksikko Oy:n ajosilppurilla.

 


Tilaa uutiskirje