uutinen
2.11.2021

Kotimainen Viljelijän Tuoreleike -edullinen rehukomponentti nautakarjan ruokintaan

Viljelijän Tuoreleike on kotimaisen sokerintuotannon arvokas sivutuote, joka on erinomainen rehukomponentti nautakarjan ruokintaan. Se parantaa rehuseoksen maittavuutta, lisää syöntiä ja tehostaa tuotantoa. Viljelijän Tuoreleike sisältää runsaasti hyvin sulavaa NDF-kuitua ja myös energiaa, minkä ansiosta sitä voidaan käyttää tasaamaan esimerkiksi säilörehun laatuvaihteluja tai osin jopa korvaamaan ruokinnassa säilörehua tai viljaa. 

Monilla tiloilla tuoreleike on turvallisen ja sujuvan käytettävyytensä ansiosta noussut keskeiseksi perusrehukomponentiksi, jota käytetään ruokinnassa tasaisesti koko sisäruokintakauden ajan muiden perusrehujen rinnalla. Rehukomponenttina tuoreleike sopii erityisesti seosrehuruokintaan. 

Rehukomponenttina tuoreleikettä pidetään erinomaisena erityisesti hyvän maittavuutensa ansiosta. Kun rehu maittaa, myös syönti lisääntyy. Monilla maitotiloilla hyvän syönnin myötä myös maitotuotos on kehittynyt positiivisesti. Sopiva käyttömäärä lypsylehmille on 6–10 kg/pv per eläin, mutta lihanautojen ruokinnassa tuoreleikettä on käytetty perinteisesti hieman vähemmän3,5-5 kg/pv per eläin. Ruokinnallinen optimi pitää molemmissa tapauksissa hakea tilakohtaisesti ruokinnan suunnittelun kautta. Jos säilörehua tai viljaa on saatavilla niukasti tai laatu on heikko, tuoreleikkeen määrää ruokinnassa on useimmissa tapauksissa mahdollista lisätä. 

Viljelijän Tuoreleikkeellä joustoa oman karkearehun tuotantoon

Tilojen oman nurmirehun määrä ja laatu vaihtelee vuodesta ja niitosta riippuen. Kun ruokinnan suunnitteluun ottaa mukaan tuoreleikkeen, antaa se monelle tilalle mahdollisuuden tarkastella myös omaa säilörehua niin hinnan kuin laadunkin suhteen uudelleen - erityisesti silloin, kun oman säilörehun tuotantoala on hieman niukka suhteessa tarpeeseen. Näissä tapauksissa voisi olla eduksi ottaa tuoreleike tasaisena virtana ruokintaan koko vuodeksi tai ainakin sisäruokintakaudelle, jolloin oman säilörehun tarve jää suhteessa pienemmäksi ja määrän sijaan tavoitteissa voidaan keskittyä laatuun eli sulavamman säilörehun tuotantoon. 

Laadun lisäksi oman tilan keskimääräinen säilörehun tuotantokustannus on erittäin tärkeää tuntea, sillä siinä on tilakohtaisesti isoja vaihteluja. 

Kokonaisuudessaan tarkasteltuna tuoreleikkeen lisääminen ruokintaan voi monella tilalla parantaa sekä rehun maittavuutta että energiasisältöä, lisätä syöntiä ja samalla kasvattaa maidontuotantoa ja parantaa kannattavuutta.


Tutustu Viljelijän Tuoreleikkeen säilöntään
 

Viljelijän Tuoreleike toimitetaan tiloille happokäsiteltynä säilyvyyden varmistamiseksi. Viljelijän Tuoreleike toimitetaan tilalle joko irtona, pyöröpaaleina tai tuubiin pakattuna. Irtona tuoreleike säilötään nurmirehun tavoin. Tilattu määrä toimitetaan tehtaalta tilalle mahdollisimman lyhyen ajan sisällä. Leike on hyvä saada levitettyä, tiivistettyä ja peitettyä 24 tunnin sisällä siitä, kun se on lähtenyt tehtaalta. 

Siilon voi avata noin 4-6 viikon kuluttua säilönnästä, jolloin maitohappokäyminen on valmistunut. Etenemä siilossa on hyvä olla 10-15 cm päivässä koko seinämän alalta, lämpimään vuodenaikaan enemmän. Leikkeen tilavuuspaino tiivistettynä siiloon on noin 800-900kg/m³. Suositeltava tuoreleikemassan korkeus siilossa enintään 2,2m. 

Pyöröpaalit ja tuubipakkaus sopivat kaikenkokoisille tiloille: ne eivät vaadi siilotilaa, ainoastaan tasaisen ja tiiviin pohjan, johon tuubi voidaan täyttää tai paalit varastoida. Tuubipakkaus ja paalit auttavat siilotilan hallinnassa, ja ovat erinomainen vaihtoehto esim. kesäruokintaan myös isommilla tiloilla  

Tuubipakkaus tehdään avaimet käteen -periaatteella, jolloin tilalta tarvitaan ainoastaan sopiva paikka tuubille. Tuubin sijoituspaikan viereen tulee päästä täysperävaunuautolla, josta leike puretaan pakkaimen avulla tuubiin. Sopimusurakoitsijat hoitavat aikataulutuksen ja pakkaamisen.  

Tuubiin pakatun leikkeen käyttö voi alkaa noin 4-6 viikon kuluttua pakkaamisesta, samaan tapaan kuin siilostakin. Leikkeen tilavuuspaino pakattuna tuubiin on noin 4500 kg/juoksumetri, joka vastaa noin 1200 kg kuiva-ainetta. 

Miksi Viljelijän Tuoreleike on kannattava valinta ruokintaan?

  • ● Maittava - lisää syöntiä 
    ● Hyvä ravitsemuksellinen laatu - turvallinen rehustuksen täydentäjä 
    ● Tasalaatuinen, ei sääriippuvainen – ei erien välistä vaihtelua kuten usein säilörehussa 
    ● Hinnaltaan kilpailukykyinen esimerkiksi säilörehuun verraten 
    ● Tasainen hinta-laatusuhde = oiva työkalu ruokinnan riskienhallintaan 

Bekanta dig med Viljelijän Tuoreleike!

Läs här mera varför det lönar sig att välja Viljelijän Tuoreleike som foder.

Produktinformation om Viljelijän Tuoreleike.

Ota yhteyttä, kerromme lisää! 

Lisätietoja Viljelijän Tuoreleikkeestä ja onnistuneen nurmen tuotantoon saat: 

- Myynnistämme, puhelin 020 791 4040 tai katso tarkemmat yhteystiedot tästä linkistä.


Tilaa uutiskirje