uutinen
18.5.2020

Kuinka ruis kasvaa nyt ja miten säätää sen kasvua?

Kevät on ollut normaalia viileämpi ja jopa yöpakkasia on esiintynyt viime päivien aikana. Huhtikuun puolessa välissä syysviljat olivat jo hyvässä kasvussa, mutta tämän jälkeen sää alkoi viiletä.

 

KWS Binntto lajike Somerolla talvehti hyvin ja oli vapunpäivänä 2020 noin 10 cm korkuista

KWS Binntto lajike Somerolla talvehti hyvin ja oli vapunpäivänä 2020 noin 10 cm korkuista

Viileistä ilmoista huolimatta kahdessa viikossa kasvua on tullut lisää noin 20 cm, kuva 14.5.2020

Viileistä ilmoista huolimatta kahdessa viikossa kasvua on tullut lisää noin 20 cm, kuva 14.5.2020

 

 

 

Somerolla ja Mäntsälässä on seurattu rukiin kasvua kevään aikana. Somerolla KWS Binntto lajike on kasvanut lisäpituutta noin 20 cm kahdessa viikossa vapunpäivän ja toukokuun 14. välisenä aikana. Korrenkasvu on jo selkeästi alkanut. Mäntsälässä KWS Livado on myös hyvässä kasvussa, ja korrenkasvu on alkamassa. Kasvu on ollut yllättävän nopeaa huolimatta viileästä säästä. On syytä huomata, että molemmilla paikkakunnilla esikasvina on ollut kumina, jonka ansiosta rukiin kasvu voimistuu.

KWS Livado ruis on hyvässä kasvussa 14.5.2020

KWS Livado ruis on hyvässä kasvussa 14.5.2020

 

Nyt kun yöpakkaset alkavat hellittää, on oikea aika alkaa tehdä kasvunsäädekäsittelyjä. Kasvustoissa on kosteutta hyvin viimeaikaisten sateiden ansiosta. Rukiin lisäksi myös muut syysviljat voivat jossain vaiheessa lähteä voimakkaaseen kasvuun, joten sääteiden käytölle on tarvetta. Stabilan 750 SL sisältää klormekvattikloridia, joka alkaa lyhentämään kortta jo + 6° C asteessa. + 8-15 °C astetta on optimaalinen lämpötila Stabilanille. Valmiste parantaa myös pensomista ja juurten kehittymistä, ja ruiskutus tulee tehdä viimeistään korrenkasvun alussa. Trineksapakki on yleinen tehoaine kasvunsääteissä ja sitä sisältävät mm. Sonis ja Optimus valmisteet. Toimiakseen kunnolla lämpöä tulee olla vähintään 10 °C astetta ja mieluummin + 12-20 °C astetta.

Optimus on uusi valmiste, jonka etuna on tehoaineen nopea imeytyminen turvallisesti kasvin sisään. Syysviljoilla nopeasta tehosta on erityistä hyötyä. Valmistetta voi käyttää korrenkasvun alusta lippulehtivaiheeseen.

Vinkki! Stabilan 0,3-0,4 l/ha + Optimus 0,3-0,4 l/ha voidaan ruiskuttaa korrenkasvun alussa syysviljoilla, jolloin saadaan hyvä vaikutus juurten kasvuun ja samalla vahvennetaan sekä lyhennetään kortta tehokkaammin kuin yksinään valmisteita ruiskuttamalla. Erityisesti viileässä Stabilan antaa lisätehoa seoksessa.

Melko pian kannattaa alkaa varautumaan lippulehtivaiheen ruiskutuksiin. Varsinkin jos lämpötila nousee, ruiskutus on todennäköisesti edessä kesäkuun alkupäivinä.  Soniksen ja Ceronen seoksesta on erinomaisia kokemuksia lippulehtivaiheessa ruiskutettuna. Seos paksuntaa kunnolla kortta lyhentämisen ohella.

Alla luettavaksi Kymppitonnin eväät -lehtijuttu! Maatilan Pellervo 5/2020:

Kymppitonnin eväät s.10-13

Kymppitonnin eväät s.14-17

Kymppitonnin eväät taulukko


Tilaa uutiskirje