uutinen
20.8.2019

Kylvä syysviljoja – muistilista kasvinsuojeluun

Syysviljojen satotaso on tänä vuonna todella hyvä. Laita nytkin syysviljoja kasvuun niin pääset tavoittelemaan korkeita satoja, kasvukauden puolesta siihen on mahdollisuus! Hyvien satojen taustalla on viljelijän osaaminen kasvinsuojelussa ja lannoituksessa sekä tinkimätön asenne toimenpiteiden toteutuksessa. Ohessa on muistilista suoritettavista tarkkailuista ja toimenpiteistä.

  1. 1. Peittaa oma siemen. Seedron ja Vibrance Trio ovat uusia valmisteita, jotka tehoavat hyvin lumihomeeseen. Lisäksi Vibrance Trio voimistaa juurten kasvua.
 
  1. 2. Jos alueella on satanut enemmän ja maata ei muokata on etanoiden tarkkailu erityisen tärkeää. Sluxx HP-rakeet kannattaa levittää hyvin pian kylvön jälkeen, jolloin saadaan paras teho etanoihin. Riski etanatuhoihin on melko pieni kuivan kesän jälkeen.
 
  1. 3. Aikaisten kylvöjen jälkeen tarkkaile kahukärpäsiä. Elokuussa kylvettyihin hybridirukiisiin kahukärpäset aiheuttavat helpoimmin tuhoa. Esim. Cyperkill 500 EC annoksella 0,05 l/ha tehoaa erinomaisesti kahukärpäsiin ja torjunnan saa tehdä tarvittaessa max. 2 kertaa.
 
  1. 4. Varsinkin aikaisissa kylvöissä pyri torjumaan rikat jo syksyllä. Buctril annoksella 0,5 l/ha tehoaa erinomaisesti mm. saunakukkaan ja orvokkiin rikkojen 2-4 -lehtiasteella. Muista aikainen ruiskutus, rikat ovat hyvin usein itäneet 2-3 viikon päästä kylvöstä.
 
  1. 5. Mangaanilannoitus varmentaa talvehtimista. Käsittelyn voi tehdä parikin kertaa esim. rikkatorjunnan yhteydessä ja tarvittaessa vielä myöhemmin lumihomeen torjunnan yhteydessä. Mangan 235 Jett tai ZM-Grow soveltuvat hyvin mangaanilannoitukseen.
 
  1. 6. Lehtilaikkutaudit iskevät harvemmin syysviljoihin jo syksyllä, mutta jos esim. syysvehnään tulee pistelaikkua, Delaro SC 325 torjuu taudin leviämisen.
 
  1. 7. Lumihomeen torjunta on vakuutus kasvustoille. Aina home ei iske, mutta taudin tullessa kasvustoon tuho voi olla pahanlainen ja satotappiot merkittäviä. Mirador 250 SC tai Zaftra AZT 250 SC, jotka ovat strobeja, seoksena Proline 250 EC:n kanssa torjuu lumihomeen.


Varmista kasvinsuojeluaineen turval­linen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.


Tilaa uutiskirje