uutinen
31.8.2018

Lämmin sää lisää kahukärpäsen vioitusten riskiä syysviljoilla

Pitkän aikavälin ennusteiden mukaan sää pysyy tulevina viikkoina lämpimänä koko Suomessa. Tämä lisää kahukärpäsen (Oscinella frit) aiheuttamien tuhojen riskiä aikaisin kylvetyillä syysviljoilla ja etenkin syysrukiilla. Kahukärpästä tavataan yleisesti koko maassa.

Aikuinen kahukärpänen on 2-3 mm pitkä kiiltävän musta kärpänen ja toukka on kellanvaalea. Kahukärpäset munivat syysviljojen oraisiin elo-syyskuussa ja kuoriutuvat toukat tunkeutuvat viljan tyven sisälle. Toukat voivat tuhota pienet oraat kokonaan ja ärsyttävät suurempia oraita versomaan voimakkaasti.

 

 

 

Tarkkailu ja torjunta

Paras keino tuhojen vähentämiseen on riittävän myöhäinen kylvö, sillä kahukärpänen lopettaa muninnan, kun päivän keskilämpötila laskee alle 10 ˚C. Orastuvilla viljaoilla kahukärpästen esiintymistä voidaan tarkkailla keltaisilla liima-ansoilla. Jos puolikkaan A4-arkin kokoiseen kelta-ansaan tarttuu keskimäärin yli 5 kahukärpästä vuorokaudessa, torjuntaa aikaisin kylvetyillä syysviljoilla kannattaa harkita. Ansat tulee tarkastaa ja vaihtaa vuorokauden välein. Havainnointia tulee jatkaa myös torjunnan jälkeen, jotta nähdään torjunnan teho.

Kahukärpäsen muninta on aktiivisinta viljan 1-2 -lehtiasteella, sillä toukat pääsevät helposti tunkeutumaan pehmeän nuoren oraan sisälle. Torjuta kohdistetaan aikuisiin yksilöihin ja paras ajankohta on viljan 2-lehtiasteelle mennessä. Torjuntaan sopii viljan 1-4 -lehtiasteella Sumi Alpha 5 FW 0,4 l/ha annoksella. 4-lehtiasteen jälkeen oraiden tyvet ovat jo niin kovia, etteivät toukat pysty kaivautumaan kasvin sisään, eikä torjunta enää ole tarpeellista.

Syysviljoille hivenravinteita lehtilannoituksena

Jos viljavuudet eivät hivenravinteiden osalta ole lohkolla hyvällä tasolla tai puutosoireita esiintyy, kannattaa hivenravinteita antaa syysviljoille lehtilannoituksena. Hivenravinteiden puute haittaa oraiden kehitystä ja heikentää syysviljojen talvehtimista. Mangaaninpuutos on syysviljoilla tavallista etenkin pH:n ollessa vähintään hyvällä tasolla. Mangan 235 Jett soveltuu viljoille mangaanilannoitukseen, kun taas useampien hivenravinteiden tarpeeseen Multiple Pro on hyvä vaihtoehto. Lehtilannoitus voidaan yhdistää syysviljoilla tarvittaessa kahukärpäsen torjuntaan.

Kysy lisää Viljelijän Avena Bernerin asiantuntijamyyjiltä.


Tilaa uutiskirje