uutinen
30.10.2020

Lumihomeen torjunta vielä ajankohtainen

Lämmin sääjakso jatkuu, vaikka onkin jo pian marraskuu. Viime päivien aikana on satanut vettä paikoin runsaasti, mutta nyt on poutaisempi sääjakso menossa. Jos lumihomeen torjunta on jäänyt tekemättä, kannattaa ilman muuta varautua tekemään se hetimmiten tai myöhemmin tilanteen salliessa. Märälle pellolle ei kannata mennä sotkemaan vaan odottaa kuivumista. Yöpakkasten jälkeen on usein hyvä hetki ruiskuttaa.

Riski lumihomeen muodostumiselle kasvaa entisestään erityisesti aikaisten kylvöjen kohdalla kasvustojen kasvaessa yhä edelleen. Pääasiallisena tartuntalähteenä toimii maassa ja kasvustojätteissä esiintyvä sienirihmasto, jonka leviämisen estämiseen ainoastaan lumihomeruiskutuksella voidaan vaikuttaa tässä vaiheessa kasvukautta. Peittaus estää vain siemenlevintäisen taudinaiheuttajan leviämistä. Jos lohkolla kasvaa paljon rikkakasveja ja erityisesti kylänurmikkaa, se voi nostaa lumihomeriskiä. Tämä kannattaa huomioida, koska viime kesänä rikat pääsivät monin paikoin siementämään peltoon.

Proline 250 EC:n ja Mirador 250 SC:n seos tai Proline yksinään ovat tehokkaita ratkaisuja lumihomeen torjuntaan. Valmisteiden tehoaineet liikkuvat kasvissa ja pysyvät myös hyvin kasvisolukon sisällä viikkoja mikä kannattaa hyödyntää myös lumihomeruiskutuksissa. Näissä olosuhteissa tehoaineet pystyvät vielä liikkumaan.

Reheviin, aikaisin kylvettyihin kasvustoihin kannattaa tehdä Proline 250 EC 0,4 l/ha + Mirador 250 SC 0,4 l/ha tai Proline 250 EC 0,6-0,8 l/ha käsittely. Hybridirukiit ja syysohrat ovat herkimpiä lumihometartunnalle. Hiukan myöhemmin kylvettyihin kasvustoihin riittää tarvittaessa Proline 250 EC 0,3-0,35 l/ha + Mirador 250 SC 0,25-0,3 l/ha seos tai Proline 250 EC 0,4-0,5 l/ha. Syysvehnät ovat myös yleensä vähemmän herkkiä. Rehevissä kasvustoissa tulisi käyttää myös riittävää vesimäärää (minimi 200 l/ha).

Kuvassa (ylhäällä): etualalla jouduttiin alue kylvämään Emilio syysvehnällä kaksi viikkoa myöhemmin kuin takana näkyvä alue. Siellä kasvusto on rehevämpää, jossa lumihomeriski erityisesti kasvaa. Toisaalta tulevalle kasvukaudelle sato-odotus on korkeampi ajoissa kylvetystä alueesta. Metsän reuna-alueet ovat myös alttiita lumihomeelle. Kuva on otettu 10.10.


Tilaa uutiskirje