21.8.2020

Mateno Duo – hoida syysviljojen rikkatorjunta jo syksyllä

Keväällä kylvö ja syysviljojen ruiskutukset ovat mennet usein hankalasti samaan aikaan.  Rikkakasvit pääsevät kasvamaan helposti liian suurikokoisiksi. Myös sää voi olla hankala, kevätkuivuus on ollut yhä yleisempää. Tällöin rikat eivät idä tasaisesti ja niihin on vaikeampi saada hyvää tehoa. Syksyllä kosteutta on enemmän luontaisesti, jolloin rikkateho on varmempi. Riittävän tehokkaalla syysruiskutuksella säästetään euroja kevään torjunnassa, koska käytettävät ainemäärät voivat olla alhaisempia. Myös kevättorjuntaan saadaan lisä joustavuutta ja välillä riittää pelkkä syksyn rikkatorjunta.

Mateno Duo on ensimmäinen rikka-aine markkinoilla, jolla yhdellä tuotteella saadaan riittävän laaja-alainen ja pitkäaikainen teho rikkakasveihin syksyllä. Valmiste tehoaa mm. saunakukkaan, mataraan, orvokkiin, vesiheinään, pillikkeeseen, savikkaan, kylänurmikkaan ja luohoon. Rekisteröinti on syysvehnälle, -rukiille ja -ohralle. Valmiste tulee ruiskuttaa viljan 2-4 -lehtivaiheessa. Rukiilla kahukärpäsen torjunta ajoittuu samaan ajokertaan. Riippuen säästä ja kylvöajankohdasta voidaan valmistetta käyttää hiukan myöhemminkin, mutta hyvä teho saadaan taimettumassa oleviin, pieniin rikkakasveihin. Erityisesti tämä koskee kylänurmikan ja luohon torjuntaa, tehoa saadaan niiden ollessa 2-3 -lehtivaiheessa. Gramma-aineita kestävään vesiheinäkantaan saadaan hyvä teho aikaisella ruiskutuksella.

Teho perustuu pääasiassa maavaikutukseen.  Valmisteen käyttömäärä on 0,35 l/ha. Vettä kannattaa käyttää riittävästi ruiskutuksissa, 200 l/ha on suositeltava vesimäärä. Tarvittaessa lehtilannoitetta voidaan ruiskuttaa samalla.

Mateno Duo-käsittely voi vaalentaa hetkellisesti viljaa, mutta talvehtimiseen se ei vaikuta. Valmistetta voidaan käyttää myös pohjavesialueilla.

 

 

Ruiskuttamattomassa hybridirukiissa (kuva vasemmalla) oli paljon erilaisia rikkakasveja syksyllä 2019. Mateno Duo-käsitellyssä alassa rikkakasveja ei myöhemmin syksyllä juurikaan kasvanut.

Ruiskuttamattomassa hybridirukiissa (kuva vasemmalla) oli paljon erilaisia rikkakasveja syksyllä 2019. Mateno Duo-käsitellyssä alassa rikkakasveja ei myöhemmin syksyllä juurikaan kasvanut.


Tilaa uutiskirje