uutinen
25.5.2021

Mitä tehdä kun syysviljojen rikkakasvien torjunta viivästyy?

Suomen kesäsää näyttää taas parhaimpia puoliansa ja sateita on viime viikkojen aikana kertynyt runsaasti ympäri Suomen. Monin paikoin syysviljoja ei ole päästy ruiskuttamaan venyneiden kevätkylvöjen ja sateisen sään takia. Syysviljojen kehitys ei kuitenkaan odota, vaan se on ollut lämpimien säiden aikaan voimakasta.

Ruis on jo monin paikoin lippulehtivaiheessa. Syysvehnä ei ole vielä aivan niin pitkällä kuin ruis, mutta silläkin korsi on pääosin alkanut kasvaa. Syysviljojen kehitysvaihe pitää muistaa ottaa huomioon rikkakasvien torjuntaa suunniteltaessa, sillä monet aineet eivät ole enää turvallisia ruiskuttaa korrenkasvun aikana. Esimerkiksi fenoksihappoja (MCPA, 2,4-D, Trio) ja aminopyralidia sisältäviä valmisteita ei pidä ruiskuttaa enää korrenkasvun aikana.

Vaikka korrenkasvu on jo meneillään ja rikat olisivat vielä torjumatta, peliä ei ole vielä kuitenkaan menetetty. Jotkin valmisteet ovat hyväksyttyjä ja turvallisia käyttää vielä jopa lippulehdelle ruiskutettaviksi. Tällaisia valmisteita ovat syysvehnällä ja rukiilla suosittu Broadway sekä kaikille syysviljoille sopiva Quelex Combo, jotka molemmat voidaan ruiskuttaa turvallisesti vielä lippulehtivaiheessa (BBCH39). Jos ruiskutus myöhästyy vielä lippulehtivaiheestakin, tilanne voidaan pelastaa vielä ruiskuttamalla pelkkää Quelex-valmistetta, joka yksinään käytettynä voidaan ruiskuttaa niinkin myöhään kuin kasvuasteella BBCH45 eli silloin kun lippulehden tuppi on jo turvonnnut, hetki ennen tupen halkeamista ja tähkän esilletuloa.

Mitä huomioida myöhäisessä ruiskutuksessa?

Jos ruiskutus viistyy korrenkasvu- tai lippulehtivaiheeseen, on hyvä muistaa että rikkakasvitkin alkavat olemaan jo kookkaita. Myöhäisissä ruiskutuksissa on siis hyvä käyttää käyttöohjeiden mukaisia suurimpia käyttömääriä, jolloin suurempiin rikkakasveihin saadaan paras mahdollinen teho. Myöhäisissä ruiskutuksissa ei välttämättä saada enää täydellistä tehoa kaikkiin rikkakasveihin, mutta monet rikkakasvit kuitenkin saadaan edelleen torjuttua tehokkaasti.

25.5.2021

Aki Niemelä, Corteva Agriscience


Tilaa uutiskirje