uutinen
26.8.2022

On glyfosaattiruiskutusten aika

Juolavehnän ja muiden monivuotisten rikkakasvien kuten valvatin ja ohdakkeen määrät ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Kevennetyn muokkauksen lisääntyminen on yksi merkittävä selittävä tekijä ilmiön taustalla.

Vaikka glyfosaattien hinnat ovat juuri nyt normaalia korkeammalla, on valmisteista saatava hyöty kiistaton. Juolavehnä ja monivuotiset, syväjuuriset rikat ohdake ja valvatti sekä myös kylänurmikka voivat alentaa satoa kymmeniä prosentteja ja pahimmillaan satoa ei voida korjata juuri ollenkaan eniten saastuneilta paikoilta. Nykyisillä viljan hinnoilla laskettuna tämä voi johtaa useiden satojen erojen menetyksiin hehtaaria kohden ja pahimmillaan menetys on yli tuhat euroa hehtaaria kohti. Glyfosaatin hehtaarikustannus on muutamia kymmeniä euroja ja toisaalta tehot parhaimmillaan todella hyviä ja myös juolavehnän juuristoa tappavia.

Parhaimmat tehot sään ollessa lämmin ja kostea

Pahasti rikkakasveja sisältävät lohkot kannattaa käsitellä glyfosaatilla puintien jälkeen. Puinteja on tänä vuonna päästy tekemään melko aikaisin, joten käsittelyille on vielä hyvin aikaa. Glyfosaatti imeytyy hyvin sään ollessa lämmin ja kostea.

Viljelijän Avena Bernerillä on saatavilla monipuolisesti tehokkaita kalium-suolapohjaisia glyfosaattivalmisteita. 

Credit Xtreme on nopeavaikutteinen väkevä glyfosaatti. Formulointi on laadukas ja lisäksi tuotteessa on hyvät kiinniteaineet. Jo alhaisilla annoksilla voidaan saavuttaa hyvä teho muun muassa juolavehnään. Ohdaketta/valvattia vastaan on syytä käyttää suurempaa annosta kuin juolavehnään. Credit Xtremen kanssa ei välttämättä tarvitse käyttää kiinnitettä, erityisesti jos ruiskutussää on hyvä.

Väkevän ja laadukkaan glyfosaatin toimintaa on testattu Västankvarnissa tehdyssä kokeessa vuonna 2020-2021. Kokeen mukaan nopea teho juolavehnään voidaan saavuttaa, jolloin maa muokataan jo kaksi päivää ruiskutuksen jälkeen. Kokeessa muokkaus tehtiin 2, 5 ja 10 päivää ruiskutuksien jälkeen. On kuitenkin tärkeä muistaa, että vain muokkaus tehdä pian ruiskutuksen jälkeen vain hyvissä oloissa. Sään kylmetessä väliä on hyvä pidentää.

Ota pikimmiten yhteys paikalliseen asiantuntijaamme, niin saat hoidettua peltosi hyvään kuntoon seuraavia kylvöjä varten. 

 


Tilaa uutiskirje