uutinen
24.6.2021

Orinoko – uusi mielenkiintoinen syysruisvehnä säilörehuksi ja puitavaksi viljaksi

Orinoko on uusi syysruisvehnälajike, joka tulee Viljelijän Avena Bernerin myyntiin syyskylvöille. Orinoko on hyvin taudin- ja talvenkestävä lajike ja sillä on lyhyt ja vahva korsi. Orinoko-syysruisvehnä sopii käytettäväksi säilörehuksi karjatiloilla ja on erittäin satoisana lajikkeena myös hyvin kiinnostava puitava, isojyväinen lajike sikatiloille.

Orinoko on parhaillaan Viljelijän Avena Bernerillä siementuotannossa Peltosiemenen kautta. Loimaalainen sopimusviljelijä Juha-Pekka Turta kylvi Orinoko-lohkonsa 23.9.2020 siemenmäärällä 260 kg/ha. Orastiheys oli 420 kpl/neliö ja kasvusto oli kesäkuun alussa hyvin tiheä – Orinoko on lajikkeena hyvin pensova. Lohkon esikasvina oli ohra.

Tasainen ja puhdas Orinoko-kasvusto kasvoi runsasmultaisella hiuesavi -lohkolla, jossa pH 6,5. Kasvusto oli saanut typpeä 120 kg/ha. Kasvusto sai 20.5. kasvunsääde- ja rikka-ainekäsittelyn, jonka yhteydessä turvattiin myös hiventen saantia ZM-Grow -kierrätyslannoitteella. Toinen kasvunsääde-käsittely tehtiin 7.6.

Kuvassa vasemmalta Viljelijän Avena Bernerin tuoteryhmäjohtaja Jussi Peltonen, Taisto Junttilan Tilalta ja viljelijä Juha-Pekka Turta ihailivat 8.6. vahvaa ja puhdasta Orinoko-kasvustoa Loimaan Kojonperällä. 

Orinokon tähkäaihiot näyttivät jo komeilta 8.6., vaikka kasvusto ei vielä tähkällä ollutkaan.


Tilaa uutiskirje