uutinen
19.7.2017

Perunan rutontorjunnan aika on viimeistään nyt

Viileä ja monilla perunan keskeisillä tuotantoalueilla vähäsateinen alkukesä on viivästyttänyt peruna kehitystä. Kasvustot ovat n. 2 viikkoa jäljessä normaalista kehitysrytmistä.

Positiivista on, ettei lehtiruttoa ole juurikaan esiintynyt. Viime päivien ja ennustetut sateet lisäävät kasvustojen märkien tuntien määrää ja samalla kohottavat ruttopainetta. Tämän viikon aikana on viimeistään tehtävä ensimmäinen ruttoruiskutus, huolimatta kasvuston koosta. On myös hyvä muistaa, vaikka sää ei olisi kovin sateinen, niin varsiston kasvu on tällä hetkellä hyvin nopeaa. Sen vuoksi ei seuraavia ruiskutuksia kannata jäädä odottamaan liian kauan. Uusintaruiskutus n. viikon välein on tarpeen.

Rutontorjuntaa mietittäessä kannattaa ottaa sääolojen lisäksi huomioon viljeltävän lohkon viljelyhistoria. Niillä lohkoilla, joilla viime kesänä on ollut perunaa, maasaastunnan riski on suurin. Parhaiten näissä oloissa tehoavat metalaksyyli-valmisteet, mm. Epok 600 EC. Muita hyviä valmisteita tällaisille lohkoille ovat myös kaikki muut ns. sisävaikutteiset valmisteet.

Toisaalta jos ruiskutus aloitetaan hyvissä ajoin ennen kasvustojen sulkeutumista ja silloin kun tautipaine on pieni, riittää ensimmäiseen kierrokseen kosketusvaikutteinen valmiste. Dithane NT ja Leimay, tai näiden yhdistelmä ovat oivia vaihtoehtoja. Oiva lisä rutontorjuntaan on kosketusvaikutteinen Cymbal. Lisäämällä sitä muihin kosketusvaikutteisiin valmisteisiin saadaan hyvä ”puhdistava” vaikutus 2-3 vrk taaksepäin. Tämä saattaa olla tarpeen, jos ruiskutusväli on venähtänyt tai ruttopaine on muutoin kova.

Kiivaimman kasvun vaiheeseen parhaan suojan antavat Infinito ja Revus. Infiniton tehoaineista fluopikoloidi suojaa myös lehden alapintaa ja propamokarbi-hydrokloridi suojaa lehtien lisäksi varsia. Infiniton käyttömäärä 1,6 l/ha antaa pitkäaikaisen suojan myös suuremmassakin ruttopaineessa.

Loppukesän ruiskutuksiin soveltuvat parhaiten hyvän lehti-, että mukularuttotehon omaavat Leimay ja Ranman Top. Vaikka molemmat valmisteet ovat ns. kosketusvaikutteisia valmisteita tunkeutuvat niiden tehoaineet lehden läpi antaen suojan myös lehden alapinnalle.

Rutontorjunnan yhteydessä kannattaa myös miettiä lehtipoltteen torjuntaohjelma. Lehtipoltteen torjunta on paras aloittaa laajimman tehon omaavilla valmisteilla, kuten Signum ja Amistar/Mirador. On myös hyvä muistaa, että Dithane NT käyttömäärällä 2,0 kg/ha antaa hyvän lehtipoltesuojan.

Pahoin lehtiruton saastuttama peruna.


Tilaa uutiskirje