uutinen
8.11.2018

Puhtaasti suomalaiset Viljelijän Avena Berner ja cleantech yritys Tracegrow hyödyntävät uusia ratkaisuja yhteistyössään.

Tracegrow on kehittänyt innovatiivisen teknologian, jonka avulla käytettyjen alkaliparistojen sisältämät hivenaineet jalostetaan puhtaiksi ravinteiksi. Sinkki ja mangaani erotetaan paristoista ja prosessoidaan hivenravinteiksi. Lopputuote on laadukas kierrätyslehtilannoite ZM Grow. 

Ekoteko

Rakennemuutos ja kustannuspaineet muuttavat suomalaisen maatalouskaupan luonnetta. Kalle Erkkola vastaa Bernerin maatalouskaupasta ja hakee toimintaan uusia innovatiivisia ratkaisuja.

Paristojätteestä tehty puhdas kotimainen ja luomukelpoinen hivenravinne on ollut mukana koetoiminnassa jo useita vuosia, mutta tuotteena ZM-Grow -lannoite tuli markkinoille kesällä 2018.

”TraceGrow:lla on kemian osaamista ja me olemme tuoneet osaltamme maatalous- ja kasvintuotanto-osaamista. Tuotekehityksessä on yhdessä pohdittu, mitkä asiat ovat viljelijän kannalta tärkeitä”, kertoo Bernerin maatalouskaupasta vastaava osastonjohtaja Kalle Erkkola.

”Viljelijät ovat kiinnostuneita tästä ja ovat ylpeitäkin suomalaisesta cleantechista. Viljelijämme arvostavat sitä, että tämä on kotimainen keksintö.”

Tuotteen olomuoto on helppo ja houkutteleva. Se on kirkas neste, jolloin sen sekoitettavuus ja käyttökelpoisuus ruiskuissa on helppo. Sen käytössä ei tule riskejä, että ruiskun suuttimet tukkeutuisivat ja siten aiheuttaisivat katkoksia työskentelyyn.

”Viljelijöillä on riskinä, että jos työ keskeytyy, niin lopputuote muuttuu kalliimmaksi. Tässä ei ole pelkästään hieno ajatus kiertotaloudesta taustalla, vaan tämä oikeasti toimii”, Erkkola sanoo. ”Se on kilpailukykyinen tuote, josta kaupan päälle tulee vielä hyvä mieli.”

Lue lisää


Tilaa uutiskirje