uutinen
10.1.2017

Rapsi peittosi kauran

Käytännön Maamies –lehti järjesti viime vuonna kaksi satokilpailua, viljelykasveina kaura ja kevätrapsi. Kilosatokilpailussa molemmista kasveista saatiin ennätysmäiset hehtaarisadot. Kauralla neljä kisailijaa saavutti yli 8 tonnin sadot ja kevätrapsilla mitalisijaan tarvittiin yli 4 tonnin sato. Talouskisassa laitettiin molemmat kasvit samaan sarjaan. Rapsilla tehtiin ylivoimaisesti parempaa tulosta kuin kauralla.

Talouskisassa kaikki yhdeksän kevätrapsin kilpailijaa saavuttivat paremman tuloksen (kate 1) kuin yksikään 11 kauranviljelijästä. Tämä hyvin  nyt viestittää sen karun todelliseen, miten kannattamatonta viljanviljely on tällä hetkellä öljykasveihin verrattuna. Rapsin sadon arvo on  tällä hetkellä kolminkertainen rehuviljaan verrattuna. Näin isoa eroa öljykasvien eduksi ei ole koskaan aiemmin ollut.

Talouskisassa kaikki yhdeksän kevätrapsin kilpailijaa saavuttivat paremman tuloksen (kate 1) kuin yksikään 11 kauranviljelijästä. Tämä hyvin nyt viestittää sen karun todelliseen, miten kannattamatonta viljanviljely on tällä hetkellä öljykasveihin verrattuna. Rapsin sadon arvo on tällä hetkellä kolminkertainen rehuviljaan verrattuna. Näin isoa eroa öljykasvien eduksi ei ole koskaan aiemmin ollut.

 

 

Eurasta Jaakko Perttu viljeli ensimmäistä kertaa kevätrapsia hyvin tuloksin. Uuden Brander lajikkeen sato oli 4.393 kg/ha ja talouskisassa kate 1 1.818 €/ha. Rapsi oli Pertulla kannattavin viljelykasvi ja sitä on tulossa kylvöön myös tulevana keväänä.

  

Lue tästä KM -lehden talouskisan tulokset.

 

 

Tilaa uutiskirje