uutinen
21.5.2021

Rapsikuoriaisten torjunta syysöljykasveilla

Sään lämmettyä rapsikuoriaisten määrä on ollut kasvussa. Syysrypsi- ja rapsi ovat nyt voimakkaassa kasvussa ja kukkavarsi kasvaa vauhdilla. Uusia nuppuja muodostuu koko ajan lisää myös sivuversoihin. Varhainen nuppuvaihe on jo ohi. Mikäli kuoriaisia on 2-3 kpl/nuppu, on niiden kemialliseen torjuntaan syytä varautua.

Jos kuoriaisia esiintyy vain lohkojen reunoilla, voidaan ne käsitellä ensimmäiseksi 30-50 m leveydeltä. Reunojen käsittely voi riittää, jos kuoriaisia esiintyy hiukan enemmän, esimerkiksi 1-2 kpl/nuppu reuna-alueella. Kasvustoja on kuitenkin syytä seurata tiiviisti, koska usein kuoriaisia siirtyy pellon keskiosiin hiukan myöhemmin. Tällöin toinen ruiskutus voi olla tarpeen.

Mospilan on tässä vaiheessa järkevä ratkaisu, koska sen tehoaine asetamipridi liikkuu myös uusiin kehittyviin nuppuihin. Valmisteen käyttömäärä on 150 g/ha. Suositeltava vesimäärä on 200 l/ha. Tehoaika on vähintään viikon verran ja jopa 14 vrk, jos kuoriaispaine ei kasva erityisen suureksi. Mospilania ei saa enää ruiskuttaa, kun kukinta on alkanut. Valmistetta voi käyttää kerran kasvukaudessa.


Tilaa uutiskirje