uutinen
24.4.2020

Rikat haitallisia nurmentuotannossa, torju ne nyt

Rikkakasvit tulisi ehdottomasti saada torjuttua nurmilta, koska ne ovat myrkyllisiä lehmille ja pilaavat sadon laatua. Siten niiden haitallinen vaikutus voi näkyä myös maidon laadussa. Rikkakasvit vievät ravinteita huomattavia määriä myös nurmilta, jolloin lannoituksesta saatava hyöty laskee näkyen alhaisempina nurmisatoina. Haittoja on siis todella paljon.

Nyt kannattaa varata ylimääräinen puoli päivää-päivä nurmien rikkatorjuntaan. Keväällä tehty ruiskutus antaa useimmiten parhaan lopputuloksen, koska kosteus ja lämpötila ovat sopivia. Keskellä kesää voi olla liian kuumaa ja kuivaa. Monilla nurmentuotantoalueilla kylvötkin ovat alkamassa aikaisintaan ensi viikolla, joten ruiskuttamaan ehtii ennen kylvöjä.

Aikaisen kevään takia rikkakasvit ovat itäneet ja lähteneet kehittymään nopeasti. Etelä-Suomessa mm. voikukat ja rönsyleinikit ovat hyvässä kasvussa ja torjunnan aika olisi jo nyt. Pohjoisemmassa rikat ovat lähteneet kasvamaan vähälumisen talven jälkeen, joten torjuntaan kannattaa varautua ajoissa. Vuonna 2018 kuivuus haittasi nurmen perustamista, mikä näkyy nyt aukkopaikkoina nurmessa ja rikat ovat niihin jo viime kesänä löytäneet tiensä. Voikukan ja rönsyleinikin lisäksi aukkopaikoista löytyy esimerkiksi nokkosta ja talvehtinutta saunakukkaa.

 

 

 

  

 

 

 

Kuvissa vasemmalta oikealle voikukka, rönsyleinikki ja nokkonen kuvattuna Hyvinkäällä 21.4.

Edellä mainittuihin yleisiin nurmien rikkakasveihin saadaan hyvää tehoa Cleave-valmisteella annoksella 1,5-1,8 l/ha. Valmiste tehoaa viileissä olosuhteissa. Jos lohkolla on paljon peltokanankaalia, ruiskuta lohko Primuksella annoksella 125-150 ml/ha + Sito Plus 0,1 l/ha.

 

 

Kuvassa peltokanankaalia, joka on kooltaan sopivaa torjuttavaksi.


Tilaa uutiskirje