3.7.2020

Riski punahomeen kehittymiselle kasvanut

Paikoitellen voimakkaiden sateiden takia punahometta aiheuttavat fusarium-sienet voivat levitä sadepisaroiden mukana nopeasti kosteissa kasvustoissa. Myös kesäkuun kuivuus altisti viljelykasvit stressitilaan, joka saattaa nostaa altistumisherkkyyttä fusarium-sienille ja sienten tuottamalle DON-toksiinin muodostumiselle. Kannattaa huomioida myös lohkon viljelykierto ja muokkaustapa. Lohkolla, jolla kasvaa viljaa viljan perään ja maa on kevyesti muokattu tai suorakylvetty, riski punahomesaastunnalle kasvaa. Myös kylvö peittaamattomalla siemenellä nostaa riskiä. Jos lohkolla on aiemmin kasvanut viljaa, jossa DON-toksiinin taso on ollut korkea, kannattaa tällainen lohko ottaa erityiseen seurantaan.

Tiheät ja hyvät kasvustot kannattaa suojata punahomeelta, jolloin kukinnan alussa voidaan tehdä torjuntaruiskutus esimerkiksi Proline 250 EC- tai Delaro SC 325-valmisteilla. Oikea aika torjunnalle on noin viikko röyhylle tai tähkälle tulon jälkeen.

Ruiskutuksella voidaan vähentää DON-toksiinin muodostumista. Toksiinia voi muodostua kaikilla viljalajeilla, mutta kauralla ongelmat ovat olleet suurimmat. Esimerkiksi kotieläintiloilla kannattaa tuottaa mahdollisimman laadukasta ohraa ja vehnää kauran lisäksi ja pyrkiä tuottamaan rehua, jossa DON-toksiinia ei ole. Myös elintarvikekäytössä on rajat DON-määrälle esim. kauralla ja mallasohralla punahomeisten jyvien määrä tarkistetaan.

 


Tilaa uutiskirje