29.5.2020

Rukiissa tähkä tulossa esiin

Rukiin tähkä alkaa tulla esiin. Somero 29.5.2020.

Kevään viileydestä huolimatta ruis on kehittynyt varsin ripeästi. Perjantaina 15.5. uutisoitiin rukiin olevan jo 20-30 cm korkeaa ja korrenkasvun alussa. Nyt parin viikon päästä Etelä-Suomessa tähkiminen alkaa kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

Rukiin tähkä alkaa tulla esiin. (kuva Somerolta 29.5.2020) 

Kasvunsäädekäsittely tulee tehdä viimeistään, kun tähkän vihneet ovat näkyvissä. Hyvä vaihtoehto on käyttää Ceronen ja Soniksen seosta. Tämä seos on erityisesti tehnyt kortta paksummaksi lyhentämisen lisäksi. Seoksessa käytetään maltillisia määriä kumpaakin tuotetta, jolloin ratkaisu on myös turvallinen. Ceronen etefoni-tehoaine on nopeavaikutteinen ja Soniksen trineksapakki vaikuttaa hiukan hitaammin, mikä tuo monipuolisuutta tehoon. Nykyisessä säätilassa molemmat tehoaineet toimivat hyvin. Kirkkaassa auringon paisteessa ja keskellä päivää ei kannata ruiskuttaa, jos lämpötila on 20-25 °C.

Ascra Xpro-tautiaine soveltuu hyvin tankkiseokseen kasvunsääteiden kanssa. Tämä SDHI-valmiste antaa pitkän suojan tauteja vastaan ja tehoaa hyvin myös ruosteisiin ja rengaslaikkuun rukiilla. Ascra Xpro parantaa viljelykasvin sadontuottokykyä kuivissa olosuhteissa. Nykyisen sääennusteen mukaan kuivuutta on tiedossa, joten valmiste sopii erityisen hyvin tähän tilanteeseen.


Tilaa uutiskirje