uutinen
2.12.2016

Ruotsin rapsimestarille 6,5 tonnin syysrapsisato

Viljelijän Berner  järjesti yhteistyössä Yaran kanssa kolmen öljykasvitilaisuuksien sarjan. Viljelyesimerkkejä oli sekä Suomesta että Ruotsista. Askolan, Loimaan ja Vaasan tilaisuuksiin osallistui yhteensä yli 200 viljelijää.

 

Askolan ja Loimaan tilaisuuksissa kuultiin Ruotsin Rapsmästaren –kisan voittajan, Gunnar Henningssonin esitys. Loimaalla Henningssonin esityksen esitti Anne Kerminen Yaralta. Rapsmästaren –kilpailussa oli mukana 40 osallistujaa seitsemästä eri maasta. Mukana oli myös joukkue Suomesta. Kilpailussa oli tavoitteena mahdollisimman korkea sato neljän kerranteen ruutukokeessa. Syysrapsilajikkeen valinta, siementiheys, lannoitus ja kasvinsuojelu olivat joukkueiden päätettävissä. Lannoituksen ja kasvinsuojelun käytölle ei ollut rajoituksia.

Syysrapsisadot olivat kilpailussa korkeita, vain yhden kilpailijan sato jäi alle 5 tonnin. Voittaja Gunnar Henningssonin sato oli 6.500 kg/ha.

Katso tästä video Vaasan tilaisuudesta.

Askolan tilaisuudessa Tony Lindqvist kertoi kevätrapsin viljelykokemuksia tältä kasvukaudelta. Hänellä oli lajikkeina uusi hybridikevätrapsilajike Brander ja verranteena populaatiokevätrapsilajike. Viljelijäkokemukset Branderista olivat erittäin positiiviset. Ero näkyi jo selvästi taimettumisvaiheessa, jolloin hybridilajikkeen nopea alkukehitys tuli selvästi esille. Nopea taimettuminen vähentää kirppaongelmia.

 

 

Kuvassa on vasemmalla Brander ja oikealla Campino

Kuvassa on vasemmalla Brander ja oikealla Campino

 


Tilaa uutiskirje