uutinen
5.10.2017

Säilö murskevilja onnistuneesti

Paikoitellen pitkään jatkuneiden sateiden takia rehuviljan korjuu puintituoreena murskeviljaksi voi olla kannattavampaa kuin kuivaamalla. Murskeviljan säilöntä on edullinen, nopea ja tehokas tapa säilöä vilja ilman kuivausta. Viljan rehuarvo säilyy yhtä hyvänä tuoreena verrattuna viljan kuivaamiseen.

Rehuviljan murskesäilöntä perustuu viljan maitohappokäymiseen kuten nurmen säilönnässä. Maitohappokäymisen edellytyksenä on, että viljan pH alennetaan säilöntäaineella ja ilman pääsy rehumassaan estetään. Tavoitteena viljan kosteudelle voidaan pitää 35-45 %, jolloin olosuhteet maitohappokäymiselle ovat suotuisat. Syöttövaiheen jälkilämpenemiseen voidaan myös vaikuttaa säilöntäainevalinnalla.

Säilöntäaineeksi säilöntäliuos, biologinen säilöntäaine tai happo

Säilöntäaineena murskeviljalle suositellaan käytettäväksi GrasAAT Lactoa tai GrasAAT SX –happoja, joiden käyttömäärä on 3-5 litraa tonnille riippuen viljan kosteusprosentista. GrasAAT Lacto laskee säilörehun pH:ta kahdella tavalla – toisaalta hapon vaikutuksesta ja toisaalta rajoitetulla maitohappokäymisellä, jonka käynnistyminen varmistetaan tuotteeseen lisätyllä laktoosilla. GrasAAT SX -happo puolestaan hillitsee tehokkaasti jälkilämpenemistä ja pilaantumista syöttövaiheessa propionihapon ja sorbiinihapon ansiosta.

Murskeviljan säilöntään soveltuva biologinen säilöntäaine on KOFASIL Duo. Tuote sisältää kolme erilaista bakteerikantaa, joista yksi tuottaa etikkahappoa estäen tehokkaasti jälkilämpenemistä.

KOFASIL -säilöntäliuokset ovat syövyttämättömiä ja käyttövalmiita suolapohjaisia säilöntäliuoksia, joissa tehoaineina toimivat natriumnitriitti ja heksamiini sekä jälkilämpenemistä estävät natriumbentsoaatti ja kaliumsorbaatti. KOFASIL Ultra K takaa murskeviljan säilymisen erinomaisesti, kun huolehditaan oikeasta annostelutasosta (2-3 l/tn).

Tilaa GrasAAT ja KOFASIL -säilöntäaineet Viljelijän Bernerin asiantuntijoilta.

GrasAAT -hapon annosteluohje murskeviljalle:

Viljan kosteus-%

Annostelu, l/tn

25-30

5

30-35

4

35-45

3

KOFASIL Ultra K on tehokas valmis ja syövyttämätön säilöntäaine murskeviljan säilöntään.

 

 

KOFASIL Ultra K on tehokas valmis ja syövyttämätön säilöntäaine murskeviljan säilöntään.

 


Tilaa uutiskirje