uutinen
24.7.2017

Syys- ja kevätrapsit hyvässä kasvussa

Viime syksynä kylvetyille Pioneer Maximus 06 -lajikkeelle Viljelijän Berner yhteistyössä Pioneerin jalostajan kanssa myönsi lajikkeelle talvehtimistakuun. Jos lajike ei talvehtisi, saa viljelijä uudet siemenet puoleen hintaan. Vähäluminen talvi ja huhtikuun kovat yöpakkaset olivat kova rasite syysrapseille. Olemme tarkastaneet Pioneer Maximus 06 kasvustot sekä syksyllä että keväällä. Lajike talvehti yllättävän hyvin vaikeissa olosuhteissa. Kylvetystä alasta yli 80 % talvehti ja nyt kasvustot ovat todella hyvässä kasvussa. Toukokuun kuivuus näytti uhkaavalta, mutta kesäkuun sateet virittivät kasvustot erittäin hyvään kasvuun. Tunnetusti lajike tuottaa hyvin sivuversoja ja täyttää pellon, vaikka taimia olisikin talven jälkeen vähän. Jo 20 tainta neliöllä antaa jo hyvän sadon ja jopa vain 5 tainta neliöllä tuottaa vielä kohtuullisen sadon.

Tähän peltoon Vihdissä elokuun 10 päivänä 2016 Pioneer Maximus 06 kylvettiin joka toisella siemenvantaalla. Talvehtinen onnistui hyvin. Keväällä rapsikuoriaisia ei esiintynyt, ja siksi torjuntakäsittelyä ei tarvittu, eikä myöskään pahkahomeruiskutusta tehty sateettoman toukokuun vuoksi. Kasvusto on kehittynyt erittäin reheväksi ja suuria lituja on runsaasti. Sato-odotukset ovat todella hyvät.

Nyt on alkaa olla oikea hetki kylvää syysrapsi satokaudelle 2018, katso tästä vinkit kylvölle.

Brander kevätrapsissa komea kukinta

Viljelijän Bernerin myynnissä oleva Bayerin Brander -kevätrapsi nyt myös hyvässä kasvussa. Jo viime vuonna, kun lajike oli ensimmäistä kertaa Suomessa viljelyssä, siitä saatiin hyviä kokemuksia, jopa yli 4 tonnin hehtaarisatoja. Vaikka tänä vuonna kesän viileydestä johtuen sitä todennäköisemmin päästään puimaan vasta lokakuussa, ei ole syytä huoleen. Lajike on erittäin lujakortinen, eikä sen siemenet varise maahan vaikeissakaan olosuhteissa.


Kukinnan loppuvaiheessa olevaa Branderia Somerolla 21.7. ja etusivun kuvassa kukinnan alkuvaiheessa Kurikassa 13.7.


Tilaa uutiskirje