uutinen
29.4.2016

Syyskasvit hyötyneet sateista

Huhtikuu on Suomessa vähäsateisin kuukausi. Ilmatieteenlaitoksen sivuilla kerrotaan, että koko Suomessa keskimäärin huhtikuussa 30 vuoden seurantajaksolla (1981-2010) on satanut 30 mm. Viime huhtikuun ja tämän kuluvan huhtikuun sademäärät ovat olleet nyt merkittävästi suurempia, moninpaikoin jopa kaksinkertaisia keskiarvoon verrattuna. Erityisesti tämän viikon sateet ovat olleet runsaita ja siksi kevätkylvöt päästään aloittamaan vasta toukokuun puolella.

Onko ilmastonmuutos vaikuttamassa jo huhtikuun sademääriin?

Syyskasvit ovat kuitenkin hyötyneet sateista. Ennen sateita kylvetyt lannoitteet tulevat nyt myös nopeasti kasvien käyttöön. Viileästä säästä huolimatta syysviljat, syysrapsi, kumina ja heinänurmet jo hyvässä kasvussa. Olethan muistanut kevään kylvösuunnitelmissa huomioida syyskasvien kylvömahdollisuuden.

Syysviljoista rukiit kestivät parhaiten tammikuun kovat pakkaset ilman lumisuojaa.

 

Myöhäisen kylvön johdosta uusi aikainen Emilio-syysvehnä tuli oraalle vasta marraskuussa.

Tunnetusti talvenkestävä Pioneerin Maximus 06 ei jaksanut täydellisesti talvehtia kun lunta oli vain 2-3 cm -30 asteen pakkasessa

Syyskasveista kuminalla on erinomainen talvenkestävyys. Kuvassa Rekord-lajike, josta odotetaan hyvää ensimmäisen vuoden siemensatoa.


Tilaa uutiskirje