uutinen
9.6.2017

Syysohra tullut jo tähkälle

Suomessa on jo muutamana vuonna testailtu eräiden syysohralajikkeiden viljelymahdollisuuksia. Kaksi viimeistä talvea ovat olleet syysohrille ankaria. Vuosi sitten käytännössä lähes kaikki syysohrakasvustot tuhoutuivat. Viime talvi oli myös vaikea, koska jäätä muodostui oraiden päälle ja huhtikuun poikkeuksellisen kovat yöpakkaset harvensivat heikkokuntoisia kasvustoja.

 

Uutuuslajike Estoria

Viljelijän Berner toi viime syksynä testiin uutta itävaltalaista Estoria- syysohraa. Salon Halikossa Toivon tilan Olli-Pekka Ruponen kylvi uutuuslajiketta 28. päivänä elokuuta syysvehnää kasvaneelle lohkolle. Syysohra tulee aina kylvää elokuussa, mieluiten jo noin 20.8, jotta se ehtii riittävästi vahvistua tulevaan talveen Katso tästä linkistä Ruposen viljelytoimenpiteet syksyllä 2016 ja 2017.

 

Lokakuun 13. päivänä 2016 kuvatussa Estoria kasvustossa näkyy kasvin hyvä pensominen. Muihin syysohralajikkeisiin verrattuna Estorissa korostuu lehtien koko ja erityisesti leveys, jotka edesauttavat hyvää yhteyttämistoimintaa.

  

  

Miksi syysohraa?

Vaikeasta talvesta ja jäätävän kylmästä alkukeväästä huolimatta toukokuun 11 päivänä 2017 Estoriassa oli jo uutta kasvua tapahtunut. Lohkon notkelmissa jää ja vesi tuhosivat osan kasvustosta. Viljelijä odottaa siitä huolimatta kylvetystä alasta noin 4.000-4.500 kilon hehtaarisatoa.
 

 Tältä näytti Estorian komea tähkä kesäkuun 8 päivänä 2017

 

 

Kun tiedetään että syysohran selviytyminen vaikeana talvena on haastavaa, miksi sitä sitten viljeltäisiin. Innoittajana on sopivan talven jälkeen kasvin suuri satopotentiaali, joka on selvästi kevätohria korkeampia. Aikainen puinti, jo heinäkuun puolella tasaa puintikauden työhuippuja, myös sadonkorjuukustannukset ovat alhaiset, erityisesti kuivauksessa. Syysohran viljelyn jälkeen ehtii kylvää syysrapsin ja tämän jälkeen taas joko rukiin tai syysvehnän. Näin pystytään hyvin kierrättämään syysmuotoisia kasveja useamman vuoden samalla lohkolla.

Tämän vuoden kylvöihin Estorian siementä saat Viljelijän Berneriltä, kysy lisää asiantuntijamyyjiltämme.


Tilaa uutiskirje