uutinen
22.4.2016

Syysrapsi talvehti Pohjois-Pohjanmaalla hyvin

Viime kesänä Luonnonvarakeskus Ruukin toimipisteeseen perustetulla syysrapsi kasvustolla haluttiin havainnoida perustamisajankohdan vaikutusta talvehtimiseen ja sitä myötä satoon. Aiempien vuosien havaintojen perusteella olemme todenneet tarpeelliseksi selvittää syysrapsin kylvöajankohdan vaikutusta talvehtimiseen ja edelleen satopotentiaaliin.Kuvissa näkyy kasvustossa oleva kylvöaika ero. Oikealla on 20.7 ja vasemmalla 30.7 kylvetyt kasvustot

Syysrapsikasvusto perustettiin kahtena eri ajankohtana 20.7 ja 30.7.2015. Koealalla lajikkeena Pioneer PR44D06 Maximus 06. Kasvustot lähtivät hyvin kasvuun lämpimien säiden myötä. Syysrapsin kummankin perustamisajankohdan lohkot ehtivät kerätä lämpösummaa reilusti yli 500 astetta.  Vaatimus kasvuston kehittymiselle talvea varten on noin 450 astetta. Näinkin huonona kasvukautena vaatimus täyttyi. Molemmat lohkot olivat reheviä ja elinvoimaisia ennen syksyä.

Aiempien kasvustojen kohdalla talvet ovat olleet tavallisesta poikkeavan lyhyitä ja lämpimiä.  Kulunut talvi oli vihdoin tavanomainen. Ensimmäisen kerran lunta tuli jo marraskuussa, mutta pysyvä lumi tuli vasta joulukuussa.   Kovat pakkaset alkoivat tammikuun lopussa, mutta silloin syysrapsi oli jo 10cm lumihangen alla suojassa. Lunta talven aikana oli enimmillään 30 cm. Routaa oli syysrapsi lohkolla jopa 60cm. Maaliskuun lopussa lumet ja routa sulivat runsaiden sateiden myötä.


Kuva on otettu 20.3.

Aikaisempina talvina Ruukissa kauriit ja rusakot sekä vaihtelevat säät ovat rokottaneet kasvustoa talvisin. Tänä talvena kasvusto selvisi ilman eläintuhoja ja on talvehtinut paremmin kuin aiemmin. Halkaisunäytteissä kaikki versot olivat elinkelpoisia.


20.4. Myöhemmin otetussa kuvassa kasvusto näyttää rumalta, mutta lähempi tarkastelu osoittaa kasvuston olevan hyvissä voimissa.

Odotukset kasvuston suhteen ovat korkealla. Toiveissa on hyvä kasvukausi ja sato.  Kasvuston kuulumisia voi seurata Luke Ruukin Facebook sivustolla. 

Kati Mattila
Luonnonvarakeskus, LukeTilaa uutiskirje