uutinen
15.12.2016

Syysrapsikokeet jatkuvat Ruukissa

Luke Ruukin toimipisteessä on syysrapsia viljelty jo kolme vuotta. Tänä aikana on koettu onnistumisia ja pettymyksiä. Haasteita ovat olleet erilaiset sääilmiöt, eläintuhot ja tuholaiset. Onnistumisiin voidaan lukea toissa syksyn sato, joka parhaalla ruudulla oli n. 4000 kg/ha. Tämä kertoi meille syysrapsin satopotentiaalin. Vieläkin suurempaan satoon olisi ollut mahdollista, sillä ei kuitenkaan kaikki mennyt vielä ihan nappiin. 

Jokaisen syyskylvöisen kasvin kohdalla talvehtiminen tuo omat riskinsä. Syksyllä 2015 kylvettyä syysrapsia ei päästy missään vaiheessa puimaan satovuonna 2016. Havaintoruudussa seurattiin syysrapsin perustamisajankohdan vaikutusta sen talvehtimiseen ja satoon. 2015 havaintoruutuun syysrapsi kylvettiin 20.7 ja 30.7. heinäkuuta. Myöhemmin kylvetty osa selvisi talvesta aikaisemmin kylvettyä paremmin, mutta ei kuitenkaan riittävän hyvin. Talven kova pakkasjakso tai kevään kovat yöpakkaset olivat syysrapsille liikaa.

Pioneer Maximuksen syysrapsia on Ruukissa ”talvitestauksessa” jo neljännen kerran. Nyt mukana on myös kahta uutta lajiketta.

Pioneer Maximuksen syysrapsia on Ruukissa ”talvitestauksessa” jo neljännen kerran. Nyt mukana on myös kahta uutta lajiketta.

Yhden talven huonosta kokemuksesta emme kuitenkaan lannistuneet, vaan kesällä 2016 kylvimme syysrapsia 3 eri lajiketta. Syysrapsia kylvettiin Maximus 06- lajiketta, jota meillä on ollut aiemminkin. Tämän lisäksi kylvettiin möhöjuuren kestävää PT242- lajiketta sekä Pioneerin uutta 14WT023C- lajiketta.

 Kylvö tapahtui tänä vuonna 1.8.2016. Kylvö onnistui hyvin ja taimettuminen tapahtui reilussa viikossa. Lämpösummaa rapsit saivat noin 400 astetta, mikä ei täysin täyttänyt 450 asteen lämpösumma vaatimusta. Syksyllä kasvustot näyttivät oikein tiheiltä ja elinvoimaisilta. Kaikissa lajikkeissa rapsin taimissa oli 8-10 lehteä ja juurenniska 8 mm vahva.  

Syysrapsin lisäksi kylvimme myös syysviljoista ruista, syysohraa ja syysvehnää. Ruista on Pohjois-Pohjanmaalla viljelty ennen paljonkin, mutta viime vuosina sen kylvömäärät ovat olleet alhaisia. Uudet potentiaaliset hybridilajikkeet tulevat toivottavasti lisäämään rukiin viljelyä. Syysohraa ja syysvehnää meillä on ollut kokeissa aikaisemminkin ja kokemukset ovat olleet vaihtelevia. Syysohra ei vielä ole meidän alueen kasvi. Se on kärsinyt vaihtelevista sääoloista ja talvehtinut heikosti. Syysvehnä puolestaan on pärjännyt hyvin. Sen viljelyä ovat rajoittaneet aikaisempien syksyjen hankalat kylvösäät.

Syysviljat ja –öljykasvit toisivat toivottua lisää viljelykiertoihin alueellamme. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan mitä talvi tuo tullessaan.   

 

Luke Ruukin tutkimusasema

Kati Mattila

tutkimusmestari 


Tilaa uutiskirje