uutinen
26.7.2017

Syysrapsin jyrsinkylvö nurmeen

Nurmet sopivat erittäin hyvin syysrapsin esikasviksi. Nurmivaihtoehtoja voi olla useita, esim. säilörehunurmi, viherlannoitusnurmi tai luonnonhoitopelto. Syysrapsi tarvitsee aikaisen kylvön, joka nurmesta hyvin onnistuu. Kylvösuositus on heinäkuun viimeinen viikko – elokuun 10 päivä, ehdoton takaraja 20.8. Tyypillisesti syysrapsin kylvö nurmeen tehdään kolmella ajokerralla; kyntö, muokkaus ja kylvö. Voisiko kynnön korvata jyrsinmuokkauksella, tästä pidettiin muokkaus- ja kylvötyönäytös Pyhtäällä Eliisa ja Tapio Pietilän tilalla. Tavoitteena oli kerta-ajolla muokata nurmi, kylvää syysrapsi ja lopuksi jyrällä tehdä tiivistys. Olosuhteet eivät olleet parhaat mahdolliset, koska pari viikkoa sitten runsas sade oli kastanut savimaan hyvältä ja testauspäivänäkin vähän satoi. Testiajo sujui kuitenkin yllättävänkin hyvin.

 

 

BT-Agron Tom Hellströmin kertomana FORIGO Stone Burier on parhaimmillaan kivisessä pellossa, koska se pystyy varsin kookkaatkin kivet ”hautaamaan maahan”. Vastakelajyrsimessä kela pyörii nimensä mukaisesti vastakkaiseen suuntaan, kelan jälkeinen seula lajittelee kasvijätteen sekä kivet pohjalle ja pintaan jää hienoa kuohkeaa maa-ainesta – valmis kylvöalusta kerta-ajolla.

 

 

 Jyrsimeen on asennettu EINBÖCK pneumaattinen piensiemenkylvökone, millä syysrapsin kylvö onnistuu samalla ajolla. On toki myös mahdollista asentaa vielä toinen pienempi kylvökone, millä etanasyötti levitetään, silloin kaikki tapahtuu tosiaan samanaikaisesti. Tapahtumassa oli suunniteltu kylvää syysrapsia myös Forigon rikkaäkeellä jyrsittyyn nurmeen, mutta maa oli liian kosteata muokkaukselle.

Tapio Pietilä esitteli kehittämäänsä jyrsinkylvöyksikköä. Koneen runkoa on pidennetty, jotta väliin on saatu pyörävälijyrä. Tämä erityisesti kevyillä maalajeilla tiivistää kasvualustaa ja mahdollistaa siemenille tasaisen itämisen ja orastumisen. ”Koskaan minulla ei ollut aiemmin keväällä niin tasaisia oraita, kuin tänä keväänä tällä koneella kylvettynä”, tiivistää viljelijä ensimmäisen kylvökevään kokemukset. Kylvökoneeseen vaihdetut kiekkovantaat mahdollistavat kylvön raskaimmillakin maalajeilla. Syysrapsin kylvö tehdä joka kolmannella siemenvantaalla starttilaatikosta ja lannoite siemenlaatikosta, jolloin se tulee siemenen viereen.

Kuvassa oikealla edellispäivänä Tapio Pietilän koneyksiköllä syysrapsia kylvettynä, joka oli ensin muokattu vastakelajyrsimellä. Vasemmalla tapahtumapäivänä kylvö kerta-ajolla. Molemmilla kylvötavoilla työnjälki on hyvä.

Viides kylvökerta Pioneer Maximusta

Tapio Pietilä on Lopella viljellyt syysrapsia kolme kertaa, Pyhtäällä vaimon kotitilalla kasvaa viime syksyn kylvökset ja tänä vuonna viiden kerran kylvetään hyväksi todettua lajiketta. ”Lopella olen saanut kahtena vuonna yli 4 tonnin keskisadot, yhtenä vuonna ei rapsi talvehtinut, mutta esikasviarvoa siitä kuitenkin tuli”. Viljelijän näkemyksenä on, kun kolmesta vuodesta kaksi onnistuu hyvin, on kannattavuus vielä viljakasveja parempi.Tilaa uutiskirje