uutinen
11.7.2017

Talvehtimistakuu Pioneer Maximus syysrapsille

Viime talvi oli varsin haastava kaikille syyskasveille. Kun tammikuussa koettiin talven kovimmat pakkaset, oli paikoin lunta liian vähän, helmikuussa sään lämmetessä syntyi jääkenttiä ja vielä huhtikuussa lisärasituksina kylmät yöpakkaset. Syysrapsikasvustoja tuhoutui, mutta lajikkeiden välillä on eroja. Viime syksyn kylvöihin Viljelijän Berner yhdessä Pioneerin siementuottajan kanssa kehitti Maximus 06 –lajikkeelle ns. riskinjakomallin (talvehtimistakuu). Jos tällä lajikkeella kylvetty kasvusto tuhoutuu talven tai kevään aikana, saa viljelijä vastaavalle pinta-alalle seuraavan syksyn kylvöihin uudet siemenet puoleen hintaan. Viime syksynä kylvettiin Pioneer Maximus 06 –lajikkeella runsaat 2200 ha. Syksyn tarkastuksissamme etanat olivat tehneet valitettavan paljon tuhoja lohkoilla, joita takuu ei koske.  Kylvön jälkeen kannattaakin tarkoin seurata etanoita, mielellään levittää Sluxx-syöttirakeet heti kylvön jälkeen. Kylvetystä Maximuksen pinta-alasta noin 450 ha tuhoutui talven ja kevään aikana, jolle talvehtimistakuu myönnettiin. Etanatuhotkin huomioiden kylvetystä Pioneer Maximus 06 –lajikkeesta tuhoutui vain noin 20 %.

Siemenen ja tuotantopanokset saat Viljelijän Berneriltä

Viljelijät ovat kokeneet myönteisenä riskinjakomallin ja tulemme sitä toteuttamaan myös uudelle kasvukaudelle. Meiltä saat siemenen ja kaikki syysrapsille tarvittavat tuotantopanokset. Katso videosta valmistautuminen syysrapsin kylvöön. Erilaiset nurmet ja kesannot ovat tässä vaiheessa hyviä esikasveja syysrapsille.

 

Tässä kartassa esillä Pioneer Maximus 06 –lajikkeen talvehtimistietoja. Vihreällä värillä säilyneet, punaisella tuhoutuneet. HUOM! Tämä on suuntaa antava, tässä ei ole kaikkien viljelijöiden tietoja.


Tilaa uutiskirje