uutinen
22.10.2019

Torju lumihome, vahvista syysviljaa

Lumihometta levittävä sieni Microdochium nivale voi aiheuttaa huomattavia satotappioita tai kasvuston tuhoutumisen syysviljoilla.

Alla olevassa kuvassa on Reetta ruista, jonka populaatiorukiina pitäisi paremmin kestää lumihometta. 2-3 metrin alueella on jäänyt tautiaine ajamatta, jolloin rukiiseen on iskenyt lumihome voimakkaasti.

Jos et ole vielä tehnyt lumihomeruiskutusta, kannattaa torjunta tehdä heti sään salliessa. Torjunta-ajankohtaa kannattaa tarvittaessa muuttaa vanhasta ohjeistuksesta, jolloin torjunta suositetaan tekemään juuri ennen pysyvän lumipeitteen tuloa. Nykyisissä ilmasto-olosuhteissa pysyvää lumipeitettä ei välttämättä muodostu. Usein lokakuun 15.-30.10. on ollut hyvä aika tehdä ruiskutus.

Toinen merkittävä muutos ruiskutusohjelmissa on mangaanin ruiskuttaminen syksyllä jopa pariinkin kertaan. Ruiskutus vahvistaa kasvustoa ja parantaa talvehtimista. Tässä vaiheessa kasvukautta mangaani- ja kasvitautiruiskutuksen voi tehdä samalla ajokerralla. Esimerkiksi Zm-GrowMangan 235 Jett tai Wuxal Microplant sopivat hyvin tankkiseokseen tautiaineiden kanssa.

Esimerkiksi kaudella 2018-2019 järjestetyssä Ruismestari-kilpailussa hyvin moni osallistuja teki mangaaniruiskutuksen ja/tai tautiainekäsittelyn lokakuun aikana. On kuitenkin huomionarvoista, että vain tautiaineilla saadaan varma teho juuri lumihomeeseen.

Tautiaineista sekä Mirador 250 SC ja Zaftra AZT 250 SC sisältävät strobiluriinia, joka liikkuu tehokkaasti kasvisolussa. Proline on triatsoli, joka täydentää hyvin strobin tehoa. Sekä strobien että Prolinen tehoaineet liikkuvat kasvissa ja pysyvät myös hyvin kasvisolukon sisällä viikkoja. Seoksen käyttö on suositeltavaa sekä hyvän tehon että resistenssin hallinnan kannalta.

Reheviin, aikaisin kylvettyihin kasvustoihin kannattaa tehdä Proline 0,4 l/ha + Mirador tai Zaftra 0,4 l/ha + mangaani käsittely. Hybridirukiit ja syysohrat ovat herkimpiä lumihometartunnalle. Hiukan myöhemmin kylvettyihin kasvustoihin riittää tarvittaessa Proline 0,3-0,35 l/ha + Mirador/Zaftra 0,25-0,3 l/ha + mangaani käsittely.

Varmista kasvinsuojeluaineen turval­linen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.


Tilaa uutiskirje