uutinen
23.3.2021

Tuoreleikkeellä joustoa oman karkearehun tuotantoon - toimitukset säilöntätavan mukaan

Tilojen oman nurmirehun määrä ja laatu vaihtelee vuodesta ja niitosta riippuen. Viljelijän Tuoreleike on tasalaatuinen, maittava ja tuotantoa tehostava kotimainen rehukomponentti, jota syntyy sokeriteollisuuden sivutuotteena.

Kun ruokinnan suunnitteluun ottaa mukaan tuoreleikkeen, antaa se monelle tilalle mahdollisuuden tarkastella myös omaa säilörehua niin hinnan kuin laadunkin suhteen uudelleen - erityisesti silloin, kun oman säilörehun tuotantoala on hieman niukka suhteessa tarpeeseen. Näissä tapauksissa voisi olla eduksi ottaa tuoreleike tasaisena virtana ruokintaan koko vuodeksi tai ainakin sisäruokintakaudelle, jolloin oman säilörehun tarve jää suhteessa pienemmäksi ja määrän sijaan tavoitteissa voidaan keskittyä laatuun eli sulavamman säilörehun tuotantoon.

Kokonaisuudessaan tarkasteltuna tuoreleikkeen lisääminen ruokintaan voi monella tilalla parantaa sekä rehun maittavuutta että energiasisältöä, lisätä syöntiä ja samalla kasvattaa maidontuotantoa ja parantaa kannattavuutta.

Vinkit onnistuneeseen säilöntään siilossa tai aumassa

Viljelijän Tuoreleikettä on saatavilla sekä irtotavarana, että tuubipakattuna. Irtotavara säilötään aumaan tai siiloon kuten nurmirehukin. Säilyvyyden varmistamiseksi Tuoreleike toimitetaan tiloille happokäsiteltynä. Koko tilattu määrä toimitetaan tehtaalta tilalle mahdollisimman lyhyen ajan sisällä. Leike on hyvä saada levitettyä, tiivistettyä ja peitettyä 24 tunnin sisällä siitä, kun se on lähtenyt tehtaalta.

Siilon voi avata noin 4-6 viikon kuluttua säilönnästä, jolloin maitohappokäyminen on valmistunut. Etenemä siilossa on hyvä olla 10-15 cm päivässä koko seinämän alalta, lämpimään vuodenaikaan enemmän. Leikkeen tilavuuspaino tiivistettynä siiloon on noin 800-900kg/m³. Suositeltava tuoreleikemassan korkeus siilossa enintään 2,2m.

Tuubipakkaus sopii kaikenkokoisille tiloille: se ei vaadi siilotilaa, ainoastaan tasaisen ja tiiviin pohjan, johon tuubi voidaan täyttää. Tuubipakkaus auttaa siilotilan hallinnassa, ja on erinomainen vaihtoehto esim. kesäruokintaan myös isommilla tiloilla, koska etenemä on suurempi kuin siilossa pienen poikkipinta-alan ansiosta.

Tuubipakkaus tehdään avaimet käteen -periaatteella, jolloin tilalta tarvitaan ainoastaan sopiva paikka tuubille. Tuubin sijoituspaikan viereen tulee päästä täysperävaunuautolla, josta leike puretaan pakkaimen avulla tuubiin. Sopimusurakoitsijat hoitavat aikataulutuksen ja pakkaamisen. Tuubiin pakatun leikkeen käyttö voi alkaa noin 4-6 viikon kuluttua pakkaamisesta, samaan tapaan kuin siilostakin. Leikkeen tilavuuspaino pakattuna tuubiin on noin 4500kg/juoksumetri, joka vastaa noin 1200kg kuiva-ainetta.

Ota yhteys myyntiin ja tee varaus Viljelijän Tuoreleikkeestä nyt.


Tilaa uutiskirje