uutinen
16.10.2019

Urakoitsijalle lehtilannoitteen helppokäyttöisyys on erityisen tärkeää

Reisjärvellä toimivan Koskelan Konepojat Oy:n palveluvalikoimaan kuuluvat muun muassa kasvinsuojeluruiskutukset. Hivenravinteiden puute on yleistä Suomen pelloilla, joten usein kasvinsuojelun yhteydessä on tarvetta myös varmistaa hivenravinteiden saantia lehtilannoituksella. Uutena lehtilannoitteena otettiin 2019 kesällä kokeiluun suomalainen ZM-Grow, joka sisältää mangaania ja sinkkiä. Se sopii erityisen hyvin esimerkiksi viljojen ja nurmien lehtilannoitukseen.

Suomessa nopea kasvurytmi ei mahdollista kovin monia ruiskutuskertoja, vaan lehtilannoitus täytyy usein yhdistää muihin työvaiheisiin. Ensimmäisen kesän käytön jälkeen kokemukset ovat erittäin positiivisia. ”Urakoitsijana osaan arvostaa tuotteen hyvää sekoittuvuutta”, Rauli Koskela kertoo. ”Kun ainetta lisättiin ruiskutuslaitteiston veteen, sekaan laitettiin useimmiten melkoinen kirjo rikka-, tauti- ja korrenvahvistusaineita, eikä ongelmia ilmaantunut monipuolisista sekoituksista huolimatta.” ZM-Grow:ssa mangaani ja sinkki ovat sulfaattiyhdisteinä. Sulfaatit ovat hyvin vesiliukoisia ja olemukseltaan ZM-Grow onkin kirkas, vaaleanruskea neste. Sulfaattiyhdisteiden pieni ja yksinkertainen molekyylirakenne tekee niistä helposti sekoitettavia useiden muiden maatalouskemikaalien kanssa.

Viime kesänä lehtilannoitetta levitettiin asiakkaiden viljapelloille, sillä etenkin mangaaninpuutos on tavallinen ongelma. Helppokäyttöisyys miellytti urakointikäytössä, mutta tulevaisuuteenkin jäi vielä kokeiltavaa: ”Harmittaa ettemme huomanneet jättää käsittelemätöntä nollaruutua jollekin pellolle: viljasadot tänä vuonna olivat nimittäin melko hyviä, ja olisi ollut mielenkiintoista nähdä ero."

Varmista kasvinsuojeluaineen turval­linen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.


Tilaa uutiskirje