uutinen
6.6.2016

Uutta riskinjakoa syysrapsin viljelyyn

ViljelijänBernerin myynnissä olevasta Maximus PR44D06 -lajikkeesta (lempinimeltään Maximus 06) on Suomessa saatu todella hyviä kokemuksia. Pioneerin jalostaman puolikääpiöivän hybridilajikkeen kasvupiste sijaitsee hyvin alhaalla maan pinnassa joka mahdollistaa parhaan mahdollisen kestävyyden Suomen haastavassa talvessa. Lajikkeen satopotentiaali on hyvin korkea, esim. viime vuonna useilla tiloilla puitiin yli neljän tonnin keskisatoja, Pohjanmaalla 8 hehtaarin lohkolta jopa miltei 5 tonnin keskisato.

Näillä satotasoilla ei kovin kauas jäädä Euroopan tasosta, toisinhan on viljan kohdalla. Viljelijät ovat myös arvostaneet Pioneer -lajikkeen matalaa korkeutta, joka helpottaa erityisesti kasvinsuojeluruiskutuksia pahkahomeen torjunnassa ja puinnissa.

Talvi voi tuoda haasteita kaikkien syyskasvien viljelyyn, tästä esimerkkinä viime tammikuun kovat pakkaset. Syysrapsi kestää noin -20 asteen pakkasen ilman lumisuojaa, mutta viime talven jopa -30 asteen pakkaset olivat liikaa. Jo 5 cm höytäinen lumikerros olisi antanut riittävän suojan puolikääpiöiville lajikkeille. Talvi kyllä koetteli muitakin syyskasveja, erityisesti syysohraa ja syysvehnää.

ViljelijänBerner on kovasti puurtanut syysöljykasvien viljelyalan kasvattamiseksi. Olemme nyt huolestuneita viime talven heikoista talvehtimisista. Kannustaaksemme syysrapsin viljelyn lisäämiseen tarjoamme yhteistyössä Pioneerin jalostajan kanssa Maximus PR44D06 –lajikkeesta riskinjakomallin syysrapsin siemenkustannuksen osalta. Jos suositustemme mukaisesti tänä vuonna kylvetty ja viljelty Pioneer Maximus kasvusto tuhoutuu talvella, viljelijä saa seuraavan vuoden syysrapsin siemenet puoleen hintaan. Syyskasvien viljelyssä on aina riskinsä, jotka korkea satotaso ja hyvä esikasviarvo yleensä korvaavat. Siemenkustannuksen riskinjako kannustaa jatkamaan syysrapsin viljelyä huononkin vuoden jälkeen.

Pioneer Maximus 06 lajikkeen kasvupiste on aivan maan rajassa (veitsen taso) ja näin mahdollisimman hyvin suojassa talven aikana. Myöskään hirvieläimet eivät pääse niin helposti vioittamaan kasvupistettä.

Lue Maatilan Pellervon artikkeli uudesta talvehtimistakuusta

Maximus lajikkeen sadon Suomen ennätys on 1 hehtaarin alalta 5.257 (KM/Satokilpailu 2014). Paras keskitaso on 8 hehtaarin alalta 4.904 kg/ha (Pohjanmaa 2015).

Maximus lajikkeen sadon Suomen ennätys on 1 hehtaarin alalta 5.257 (KM/Satokilpailu 2014). Paras keskitaso on 8 hehtaarin alalta 4.904 kg/ha (Pohjanmaa 2015).


Tilaa uutiskirje