uutinen
13.10.2020

Vahvista syysviljaa, torju lumihome

Lumihometta levittävä sieni Microdochium nivale voi aiheuttaa huomattavia satotappioita tai kasvuston tuhoutumisen syysviljoilla. Jos et ole vielä tehnyt lumihomeruiskutusta, kannattaa torjunta tehdä heti sään salliessa. Usein lokakuun 15.-30.10. välillä on ollut hyvä aika tehdä ruiskutus. Torjunta-ajankohtaa kannattaa tarvittaessa muuttaa vanhasta ohjeistuksesta, jolloin torjunta suositetaan tekemään juuri ennen pysyvän lumipeitteen tuloa. Nykyisissä ilmasto-olosuhteissa pysyvää lumipeitettä ei välttämättä muodostu heti ensimmäisen lumisateen jälkeen. Silti lunta voi sataa myöhemmin lisää aiheuttaen taudin kehittymistä. Suuri riski on myös, että lumi sataa sulaan maahan.

Toinen merkittävä muutos ruiskutusohjelmissa on mangaanin ruiskuttaminen syksyllä jopa pariinkin kertaan. Ruiskutuksen on havaittu vahvistavan kasvustoa ja parantavan talvehtimista. Tässä vaiheessa kasvukautta mangaani- ja kasvitautiruiskutuksen voi tehdä samalla ajokerralla. Esimerkiksi Zm-Grow, Mangan 235 Jett tai Wuxal Microplant sopivat hyvin tankkiseokseen tautiaineiden kanssa. On kuitenkin huomionarvoista, että vain tautiaineilla saadaan varma teho juuri lumihomeeseen. Mangaaniruiskutus ei korvaa tautiainekäsittelyä!

Tautiaineista sekä Mirador 250 SC ja Zaftra AZT 250 SC sisältävät strobiluriinia, joka liikkuu tehokkaasti kasvisolussa. Proline on triatsoli, joka täydentää hyvin strobin tehoa. Sekä strobien että Prolinen tehoaineet liikkuvat kasvissa ja pysyvät myös hyvin kasvisolukon sisällä viikkoja. Seoksen käyttö on suositeltavaa sekä hyvän tehon että resistenssin hallinnan kannalta.

Reheviin, aikaisin kylvettyihin kasvustoihin kannattaa tehdä Proline 0,4 l/ha + Mirador tai Zaftra 0,4 l/ha + mangaani käsittely. Hiukan myöhemmin kylvettyihin kasvustoihin riittää tarvittaessa Proline 0,3 l/ha + Mirador/Zaftra 0,3 l/ha + mangaani käsittely.

 

Varmista kasvinsuojeluaineen turval­linen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.


Tilaa uutiskirje