Uutinen
15.9.2022

Vielä ehdit panostamaan syysöljykasvien kasvuun

Tulevan viikonlopun ja viikon aikana on mahdollista tehdä tautiainekäsittely Orius 200 EW-valmisteella annoksella 0,875 l/ha, jos torjunta on vielä tekemättä. Tautitorjunta suoritetaan 3-5-lehtivaiheessa. Ruiskutuksella torjutaan kuivamätää ja saadaan pidettyä kasvupiste alempana. Mitä alempana kasvupiste on, sen paremmin syysrypsi tai -rapsi kestää talven pakkasia. Oriuksen tehoaine tebukonatsoli pitää kasvupisteen matalalla, mutta ei vaikuta muuhun kasvuun.

Samalla voidaan ruiskuttaa lehtilannoite ja varmentaa kasvin ravinteiden saanti. Lehtilannoite, joka sisältää monipuolisesti erilaisia hiveniä, on paras vaihtoehto öljykasville. Mangaania tuotteessa on ehdottomasti oltava. Wuxal Multifluid ja Microplant ovat hyviä vaihtoehtoja.

Seamac 45-biostimulanttikäsittely on uusi keino parantaa öljykasvin kasvua jo syksyllä. Syksyllä 2021 saatiin kokemuksia neljästä koepaikasta. Kokeissa käsitellyn alueen syysrapsin varren alaosat olivat selkeästi paksumpia ja lehtimassaa oli enemmän kuin käsittelemättömässä alueessa. Seamac 45 sisältää 100 % merileväuutetta. Seamac 45-valmisteen sekoittaminen Oriuksen ja lehtilannoitteiden kanssa pitäisi olla mahdollista, mutta varminta on tehdä esiseos pieneen astiaan ja kokeilla tuotteiden sekoittuvuus. Vesimäärä ruiskutuksessa kannattaa olla vähintään 200 l/ha.

Sateiden jälkeen etanoita voi ilmaantua kasvustoihin ja ne saattavat vaivata myöhäisimpiä kylvöjä. Muista tarkistaa etanatilanne, ja tarvittaessa etanoihin tehoava raemainen Sluxx valmiste voidaan levittää maan pintaan.


Tilaa uutiskirje