21.8.2020

Vinkkejä syksyn glyfosaattien käyttöön ja puinteihin

Juolavehnä ja muut monivuotiset rikkakasvit kuten valvatti ja ohdake ovat kasvaneet voimakkaasti tänä kesänä. Alkukesän kuivuuden aikana vilja pensoi huonommin ja rikkakasvit saivat paremmin kasvutilaa. Myös myöhemmin sateiden jälkeen on itänyt rikkakasveja kuten mataraa.

Nyt kannattaa vielä tarkistaa rikkatilanne ja puida vaikka rikattomimmat alueet erikseen. Liian suuri rikkakasvi % näkyy miinusmerkkisenä viljatilissä. Puintikalusto likaantuu ja puimurin seulat voivat jopa tukkeutua rikkakasveista. Rikkakasvit pitävät yllä myös kosteutta mikä voi lisätä mm. homeriskiä, joten myös laatuun niillä voi olla vaikutusta.

Monivuotisia, paljon ravinteita vieviä rikkakasveja esiintyy viljapelloilla. Kuva on otettu 20.8.2020.

Monivuotisia, paljon ravinteita vieviä rikkakasveja esiintyy viljapelloilla. Kuva on otettu 20.8.2020.

Hankalista rikkakasveista mm. valvattia on itänyt jälkikäteen viljapelloilla. Kuva on otettu 21.8.2020.

Hankalista rikkakasveista mm. valvattia on itänyt jälkikäteen viljapelloilla. Kuva on otettu 21.8.2020.

Pahasti rikkakasveja sisältävät lohkot kannattaa käsitellä glyfosaatilla puintien jälkeen. Krypt 540 on uusi nestemäinen glyfosaatti, jolla saadaan nopea ja voimakas teho hyvissä olosuhteissa. Muokkaus voidaan tehdä pian käsittelyn jälkeen, jos on lämmin ja kostea säätila. Krypt sopii hyvin myös kuminan lopetukseen, ja sen perään saadaan tarvittaessa kylvettyä syysvilja nopeasti. Kryptin käyttömäärä juolavehnän torjunnassa on 2,0-2,7 l/ha. Kuminan lopetukseen tai ohdaketta/valvattia vastaan on syytä käyttää 4,0 l/ha annosta. Kryptin kanssa ei tarvitse käyttää kiinnitettä.

Jos glyfosaattikäsittelyä harkitaan rikkakasvien takia ennen puintia, kannattaa tarkistaa valmisteen soveltuvuus tähän etikettitekstistä ja varmistaa ottaako sadon ostaja vastaan esim. glyfosaattikäsiteltyä viljaa, rehuhernettä, rehuksi viljeltävää härkäpapua, rypsiä tai rapsia tai tekniseen käyttöön soveltuvaa öljypellavaa. Etiketin/käyttöohjeen sallitut käyttökohteet eivät tarkoita sitä, että myös sadon ostaja on hyväksynyt etiketin ohjeet. Oman tilan käyttöön puitavan viljelykasvin glyfosaattikäsittelyn luvallisuus tulee tarkistaa etiketistä. Esimerkiksi etiketin mukaan rehuherneellä ja rehuksi puitavalla härkäpavulla voidaan tehdä Krypt-käsittely viimeistään 10 vrk ennen puintia, mutta viljoilla, rypsillä ja rapsilla käsittely ei ole luvallista. Sen sijaan esimerkiksi Bronco FL-valmiste soveltuu rehuohralla ja -kauralla, rypsillä ja rapsilla rikkakasvien kuten juolavehnän torjuntaan viimeistään 10 vrk ennen puintia. Bronco FL-valmisteella ei saa käsitellä rehukäyttöön menevää hernettä ja härkäpapua. Huom! Elintarvikekäyttöön tai siemeneksi puitavaa viljaa, rypsiä ja rapsia, hernettä tai härkäpapua ei saa käsitellä glyfosaatilla. 

Varmista kasvinsuojeluaineen turvallinen käyttö, lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.


Tilaa uutiskirje