Suomen eniten viljelty hernelajike.
- soveltuu sekä ruoka- että rehukäyttöön
- vihreä
- aikainen ja lujavartinen
Sato:
Karitan sato on samaa luokkaa Rokka-lajikkeen kanssa. Muista nykylajikkeista Stok ja Hulda ovat hieman Karitaa satoisampia. Karita on kuitenkin ollut satoisin lajike karkeilla kivennäismailla. Karita on ruokaherne, joka soveltuu hyvin myös rehuksi. Karitan varsi on lyhyehkö ja luja. Se on selvästi lujempi kuin Stok ja Hulda –lajikkeilla. Eroa Rokkaan ei käytännössä ole.
Sadon laatu:
Karitan siemen on suuri. Se on selvästi suurempi verrattuna Stokiin ja Huldaan. Rokan siemen on samankokoinen. Karitan valkuaisprosentti on hieman alhaisempi kuin muilla lajikkeilla. Keittolaatu on hyvä ja virheettömien herneiden osuus on korkea.
Viljelysuositus:
Karita sopii vyöhykkeille I – II, sekä myös vyöhykkeen III herneen viljelyyn soveltuville, lämpimille lohkoille. Karita antaa parhaat satonsa karkeilla kivennäismailla.
Kasvuaika:
Karita on kasvuajaltaan kohtalaisen aikainen verrattuna muihin yleisesti viljeltyihin hernelajikkeisiin. Kasvuaika on ollut keskimäärin n. 96 päivää.
Taudinkestävyys:
Pystyn ja ilmavan kasvuston ansiosta Karitassa esiintyy herneelle tyypillisiä kasvitauteja (kuten laikkutauti ja harmaahome) muita heikkovartisempia lajikkeita harvemmin.
Käyttöohje:
Kylvötiheys: 130-140 siementä neliölle.