Uusi aikainen ja laadukas ohralajike.
- aikaisuus yhdistettynä satotasoon
- hyvä taudinkestävyys ja korrenlujuus
Sisältö:
Erinomainen satoisuus yhdistettynä aikaiseen kasvuaikaan, hyvään taudinkestävyyteen ja korrenlujuuden tuomaan viljelyvarmuuteen tekevät Jalmarista kilpailukykyisen vaihtoehdon monitahoisen ohran koko viljelyalueelle.
Sato:
Jalmari on erittäin satoisa aikainen lajike. Se on yksi satoisimmista lajikkeista omassa kasvuaikaluokassaan. Vanhempiin monitahoisiin lajikkeisiin, kuten Voittoon, verrattuna Jalmari on 10 % satoisampi. Jalmari on myös myöhäisempää Vildeä selvästi satoisampi.
Sadon laatu:
Jalmari on sadonlaadultaan hyvä. Sen tuhannen jyvän paino on aikaisten lajikkeiden korkeimpia, samaa tasoa kuin Aukustilla. Myös hehtolitranpaino on hyvä, ja valkuaispitoisuus on erittäin satoisalle ohralle melko korkea, noin 12 %. Tärkkelyspitoisuus on samaa tasoa kuin muilla aikaisilla monitahoisilla ohrilla, n. 60 %.
Jalmari soveltuu erinomaisesti rehuohran tuotantoon ja hyvän tärkkelyspitoisuutensa sekä jyväkokonsa ansiosta, se on myös potentiaalinen tärkkelysohra.
Viljelysuositus:
Suositellaan vyöhykkeille I, II, III, IV. Jalmari sopeutuu erilaisiin kasvuoloihin. Se on menestynyt hyvin eri viljelyvyöhykkeillä. Myös tulokset eri vuosilta ja maalajeilta kuvaavat Jalmarin hyvää sopeutumiskykyä. Jalmari sietää hyvin myös happamuutta.
Kasvuaika:
Kasvuajaltaan Jalmari on yksi aikaisimmista ohrista. Sen kasvuaika virallisissa lajikekokeissa on ollut keskimäärin 86 päivää. Se on kaksi päivää aikaisempi kuin Vilde ja kaksi päivää myöhäisempi kuin Aukusti.
Korsi:
Jalmari on yhtä lujakortinen kuin muut aikaiset lajikkeet. Virallisissa lajikekokeissa sen keskimääräinen lakoprosentti on ollut 16 %. Linjan korrenpituus on sama kuin Wolmarin, eli hieman lyhempi kuin muiden aikaisten lajikkeiden.
Taudinkestävyys:
Jalmarin taudinkestävyys on hyvä. Se on täysin härmän kestävä. Verkkolaikkua Jalmarilla on esiintynyt erittäin vähän, ja tässä suhteessa se on aikaisen lajikkeiston paras. Rengaslaikun osalta Jalmarilla ei ole erityistä kestävyyttä. Kokeiden perusteella lehtilaikkujen ja fysiologisten laikkujen yhteismäärällä arvioituna Jalmarin taudinkestävyys lukeutuu monitahoisen lajikkeiston parhaimmistoon.
Käyttöohje:
Kylvötiheys: hyvillä peltolohkoilla 450-500 siementä neliölle.
Kylvötiheys: epäedullisissa olosuhteissa 500-550 siementä nelilölle.