Aikainen ja valkuaispitoinen härkäpapu SampoBOR
• Lajikkeiston aikaisin härkäpapu – silti satoisa
• Varreltaan luja
• Valkuaispitoisuus korkea
Kasvuaika
Sampon kasvuaika on virallisissa lajikekokeissa ollut 103 päivää. Se on nykyisistä lajikkeista aikaisin, kasvuaika on kaurojen luokkaa.
Sato
Sampo on aikaisuudestaan huolimatta sadontuottajana samaa luokaa sitä selvästi myöhäisemmän Kontun kanssa. Varsi Varreltaan Sampo on Kontua selvästi lujempi. Lakoprosentti sillä on lajikekokeissa ollut 34, kun Kontulla lakoa on ollut 45 %. Sampo on lyhyempi kuin Kontu.
Taudinkestävyys
Sampon harmaahomeen- ja lehtilaikunkestävyys ovat hyvät.
Sadon laatu ja käyttötarkoitus
Sampo on sadon laadultaan erinomainen. Sen valkuaispitoisuus on korkea, 38 %. Kaikilla muilla härkäpapulajikkeilla valkuaispitoisuus on 2-3 prosenttiyksiköitä heikompi. Tuhannen siemenen paino on 294 grammaa, joten siemen on melko pientä. Sampon soveltuvuus elintarvike- ja rehukäyttöön vastaa Kontun sovelutuvuutta.
Viljely- ja maalajisuositus
Sampoa suositellaan viljelyvyöhykkeille I-II ja varauksin myös III –vyöhykkeen edullisimmille kasvupaikoille. Härkäpapua voidaan hyvin viljellä seoskasvustona kauran kanssa. Maalajeista parhaiten se viihtyy kivennäismailla, jäykillä savi- ja hiesumailla on paikallaan antaa kylvön yhteydessä starttityppeä 30-40 kg/ ha. Muuta typpilannoitus ei tarvita, koska biologinen typensidonta on härkäpavulla voimakasta. Kali- ja fosforilannoituksen tarve on samaa luokkaa kuin rehuviljoilla. Härkäpapu soveltuu hyvänä typensitojana erityisen hyvin luomutuotantoon.