Acadian mansikallaAcadian mansikalla

Acadian on biostimulantti, joka suunniteltu käytettäväksi alkukasvukauden aikana. Valmisteen avulla kasvin ravinteiden otto tehostuu ja juuriston kasvu parantuu. Valmisteen sisältämä 100 % Ascophyllum nosodum merileväuute on saatava puutarhakasveilla juuristovyöhykkeelle, josta aine pääsee hyvin imeytymään juuriin ja myös ylempiin kasvinosiin. Aine vaikuttaa myös lehtien kautta, mutta juuristossa vaikutus on paras.

Acadianin etu on monipuolinen toimintatapa, jollaista ei saada esimerkiksi antamalla kasville ravinteita. Acadian ei kuitenkaan korvaa lannoitusta. Ravinteiden antaminen ja Acadian-käsittely sopivat hyvin yhteen, koska Acadian voimistaa annettujen ravinteiden vaikutusta ja toisaalta parantaa ravinteiden saantia maasta. Lisäetuna Acadianin kautta saadaan parantunut kasvin kylmän- ja kuivuudenkestokyky. Tällöin merilevä tuottaa kasville glysiinibetaiineja ja sokereita, jotka ovat oleellisia ainesosia abioottisten stressien torjunnassa.

Koetoiminnasta on hyviä kokemuksia mansikalla Acadianista 4,5 l/ha annoksella kastelun kautta annettuna. Käsittelyt lisäsivät kasvustomassaa ja kerättävien marjojen lukumäärää per kasvi ja kokonaissatoa. Marjat kypsyivät Acadianin ansiosta hiukan aikaisemmin. Acadian annettiin kolmeen kertaan kastelun kautta. Vähintään kaksi käsittelyä tarvitaan 4,5 l/ha annoksilla. Mansikan taimet voidaan myös dipata liuokseen, jossa Acadiania on 100 ml ja vettä 10 litraa sekoitettuna hyvin keskenään.

Sipulilla ja muilla avomaan vihanneksella Acadian 3,5 l/ha 2-3 kertaan annettuna sadetuksen yhteydessä on hyvä tapa vaikuttaa positiivisesti vihannesten kasvuun. Vihanneksilla Acadianin määrä voi olla alhaisempi kuin mansikalla, jos valmiste annetaan sadetuksen avulla. Sen sijaan taimet voidaan myös käsitellä Acadian-liuoksella samalla annoksella ja tavalla kuin mansikalla.

Kirjoittaja kehityspäällikkö Janne Laine, Viljelijän Berner