Alkukesän kuivuus voi olla riskitekijä punahomeiden kertymisen kannalta. Kasvustot eivät ole vahvoja ja stressaantuneina ne saattavat olla alttiimpia mm. fusarium-sienille. Tämä tekijä yksinään ei riitä nostamaan punahomeriskiä riittävästi. Oleellisempi asia on, jos kukinnan aikana kasvusto on märkä ja ilman lämpötila korkea. Kaikki nämä tekijät yhdessä vaikuttavat punahomeriskiin enemmän. Lisäksi jos siemen on peittaamaton ja maassa on kasvinjätteitä, nousee riski entisestään.

Tällä hetkellä peltolohkoilla esiintyy kosteutta monin paikoin sateiden jäljiltä. Lämpötila on myös suotuisa homeiden kehittymisen kannalta. Luvassa on epävakaista säätä moneen paikkaan, jolloin kosteus pysyy korkeana kasvustoissa. Punahomeruiskutukselle on nyt olemassa selkeät perusteet.

Kauran kukinta on alkanut tai alkamassa pian. Kukinta alkaa röyhyn yläosasta noin viikko sen jälkeen, kun röyhy on tullut esille. Fusarium-sienten tuottamaa DON-toksiinin määrää voidaan alentaa ruiskuttamalla Proline 250 EC 0,5 l/ha tai Delaro SC 325 0,5-0,6 l/ha 7-10 päivää röyhylle tulon jälkeen. On kuitenkin ymmärrettävä, että ruiskutuksella ei kokonaan päästä eroon toksiineista. Parhaimmillaan vähennys voi kuitenkin olla 60-70 %. Punahomeruiskutukseen voidaan tarvittaessa yhdistää lehtilannoitus esim. Wuxal Multifluidilla tai Wuxal Microplantilla.