

Rehumaissin viljely
Rehumaissia on viljelty Suomessa laajemmassa mittakaavassa jo usean vuoden ajan ja viime vuosina ala on ollut myös hyvässä kasvussa. Rehumaissi on kiinnostava viljelykasvi erityisesti suuren satopotentiaalinsa ansiosta - satoa saadaan jopa yli 15 tn ka/ha. Lisäksi maissi monipuolistaa rehukasvivalikoimaa ja tasaa näin muun muassa säästä johtuvaa riskiä.
Maissi kylvetään keväällä, kun maa on jo hieman lämmennyt. Maissi kasvaa verrattain hitaasti heinäkuun puoliväliin asti ja usein rikkakasveilla on reilusti tilaa, valoa ja ravinteita käytössään. Tämän vuoksi panostus rikkakasvien torjuntaan on edellytys hyvälle sadolle. Kemiallisen torjunnan vaihtoehtona voidaan rikat torjua myös mekaanisesti, jolloin 1. käsittely tehdään noin kuukauden päästä kylvöstä ja 2. käsittely, kun käsittely kasvuston korkeuden puolesta vielä onnistuu. Maissi saavuttaa korjuukypsyyden usein syyskuun lopussa - lokakuun alussa, kun jyvät ovat taikinavaiheessa. Jos syyshalla iskee ja lämpötila laskee alle -4 asteen, on maissi korjattava siitä viikon kuluessa.
Valikoimamme rehumaissin viljelyyn sisältää:
- Rehumaissin siemenet
- Samco -kylvötekniikka
- Muovikalvot
- Kasvinsuojeluaineet
- Lannoitteet
- Säilöntäaineet


SAMCO-viljelytekniikka - maissin viljelyä katteen suojassa
Rehumaissin viljelyssä hyödynnetään Samco-viljelytekniikkaa, jossa maissi viljellään biohajoavassa muovikatteessa. Tekniikan ansiosta maissi voidaan kylvää entistä aikaisemmin keväällä ja kasvuaikaa saadaan lisää. Samalla varmistetaan myös kasvuston tuleentuminen myös kylmempinä kesinä. Biohajoava kate lämmittää maata ja muodostaa kasvihuonemaiset olosuhteet, joissa maissi kasvaa ja kehittyy noin kuukauden ajan. Tänä aikana kate suojaa myös taimia hallalta ja estää maan kosteuden haihtumista.
Muokkaus ja kylvö
Maissi viihtyy parhaiten hyvin läpäisevillä karkeilla kivennäismailla. Viljely jäykemmillä maalajeilla onnistuu myös, mikäli lohkon ojitus ja maan rakenne ovat kunnossa. Maissi menestyy pH:ssa 6,5-7,2. Esikasvilla ei ole suurta merkitystä maissin viljelyyn. Kasvinsuojelun osalta huomioitava on, että Stomp-valmisteella on peräkkäiskäytön rajoitus, mikä estää maissin viljelyn samoilla lohkoilla peräkkäisinä vuosina.
Lohkon valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota sen muotoon, jonka tulisi olla riviviljelyyn soveltuva; epäsäännöllisiä lohkoja on hankala kylvää ja korjuussa tulee helposti tappioita.
Lohkon tulisi olla valoisa ja mielellään melko tasainen; reunoilla ei saisi olla merkittävästi varjostavaa puustoa, eikä notkelmia, joihin vesi jää helposti seisomaan. Viljelyä alavilla, hallanaroilla mailla on myös hyvä välttää.
Muokkauksena kevätkynnetylle maalle äestys on hyvä tehdä 10 cm:iin, syyskynnetylle maalle puolestaan 15-20 cm:iin. Maissi kylvetään Samco-tekniikkaa hyödyntäen urakoitsijoiden toimesta, joita on 6 eri puolilla maata. Jos lohkolle levitetään lietelanta, tulee maan kuivahtaa ennen kylvöä. Märkään maahan kylvö ei onnistu. Päisteet kannattaa kylvää viljalle maissin kylvön jälkeen.










Rehumaissin lajikevalinta
Suomen lyhyt kesä rajaa meille soveltuvien lajikkeiden määrää. Maissilajikkeiden aikaisuutta kuvataan FAO- arvolla; mitä pienempi FAO- arvo sitä aikaisempi lajike. Suomeen soveltuvat lähinnä lajikkeet joiden FAO- arvo on alle 200. Aikaisuus ja satopotentiaali kulkevat käsikädessä kuten usein muillakin viljelykasveilla: mitä myöhäisempi lajike, sitä suurempi satopotentiaali. Lajikevalinta on aina kompromissi viljelyvarmuuden ja satotason välillä. Toki huomionarvoista on, että lajikkeen ohella satotasoon vaikuttavat voimakkaasti maan rakenne, toteutettavat viljelytoimenpiteet sekä kesän viljelyolosuhteet.
Rehumaissin lannoitus
Rehumaissin typentarve on 100 - 150 kg/ha maan multavuuden mukaan. Naudanlietelanta on hyvä peruslannoite - ajan tasalla oleva lanta-analyysi varmistaa oikean lantamäärän laskennan. Lietteen voi levittää joko syksyllä ja/tai keväällä ennen kylvömuokkausta. Lietteen levityksessä tulee etenkin keväällä välttää maan tiivistymistä eli ajoa painavilla koneilla ennen kylvöä. Runsaasti olkea sisältävä kuivalanta pitää kyntää maahan sillä se aiheuttaa tukoksia kylvökoneessa. Lisälannoitukseen maissilla voidaan käyttää rakeista lannoitetta lietelantamäärän ja maan fosforitilanteen mukaan ennen kylvöä tai kasvustoon. Lisälannoitteena kasvukauden aikana voidaan käyttää lehtilannoitusta.
Fosforin tarve maissin viljelyssä on kohtuullinen. Samco-kalvo nostaa maan lämpötilaa, jolloin myös fosfori on paremmin kasvin käytössä. Starttifosforista ei ole merkittävää etua viljeltäessä Samco- tekniikalla. Kaliumin tarve sen sijaan on suuri. Kaliumin puutos vaikuttaa negatiivisesti muun muassa tähkien täyttymiseen. Muut maissille tärkeät kasviravinteet ovat rikki, magnesium, sinkki ja boori.


Vinkit onnistuneeseen kylvöön
- Valitse valoisat ja tilan lämpimimmät lohkot
- Kevyet maalajit ovat maissille parhaita, pH 6-7
- Suositellaan kevätkyntöä tai äestystä 10-15 cm syvyyteen viikkoa ennen kylvöä
- Muokkaa maa hienojakoiseksi
- Karjanlanta sopii hyvin lannoitukseen
- Kylvö mieluiten tarkkuuskylvökoneella
- Siemenmäärä 80.000 kpl hehtaarille ja kylvösyvyys 3-5 cm
- Kylvöhetkellä maan lämpötila +8 astetta