Peittauksella parempaa laatua ja satoa
Kylvettäessä peittaamattomalla siemenellä viljan laatu ja sato alentuvat. Sadonmenetykset ovat olleet virallisissa koeruutukokeissa 5-10 % luokkaa. Jos peittaamista ei tehdä maatilalla useaan vuoteen, voi tilanne pahentua ja satotaso laskea vielä enemmän. Huono viljelykierto ja erityisesti saman viljalajin, kuten ohran kylväminen perättäisinä vuosina nostaa riskiä suuremmille satotappioille ilman peittaamista. Esimerkiksi aikainen ohran verkkolaikkusaastunta voi alentaa satoa 10-20 % ja paha Fusarium-saastunta (punahome) jopa 50 %.
Siemen pitää kunnostaa lajittelemalla peittausta varten, mikä myös parantaa siemenen laatua. Peittaamatonta siementä käytettäessä siemenen kunnostus voi jäädä väliin. Lajittelemattomalla ja peittaamattomalla siemenellä kylväminen kasvattaa huomattavasti riskiä esimerkiksi Fusariumsienten tartunnalle.
Viljojen kasvinsuojelu
Kampanjasivu / nosto (kuva & tekstiboksi vierekkäin), esim. Syysviljojen lannoitus, kevätviljojen kasvinsuojelu, palkokasvien viljely jne.
HUOM OMA ALASIVU TEHTÄVÄ JOS TÄSTÄ SIIRRYTÄÄN SEURAAVALLE SIVULLE
Tuholaistorjunta
Kampanjasivu / nosto (kuva & tekstiboksi vierekkäin), esim. Syysviljojen lannoitus, kevätviljojen kasvinsuojelu, palkokasvien viljely jne.
HUOM OMA ALASIVU TEHTÄVÄ JOS TÄSTÄ SIIRRYTÄÄN SEURAAVALLE SIVULLE
Peittaus estää punahomeen leviämistä
Peittaamisella voidaan estää Fusarium-sienten leviämistä siemenestä kasvin tyviosaan. Fusarium-sienet vaikuttavat negatiivisesti itämiseen ja orastumiseen. Tästä tauti voi levitä mm. sadeveden roiskeiden avulla tähkään ja siitä jälleen satojätteisiin maahan.
Jos siemen peitataan esimerkiksi Redigo Pro-valmisteella, vähentyy riski tyvisaastunnalle, alhaiselle itävyydelle ja sitä kautta tähkäsaastunnalle. Peittaamisella on siis kauaskantoinen vaikutus, ei ainoastaan kasvukauden alussa.
Peittauksella vaikutusta juuriston kasvuun
ja orastumiseen
Peittaamisella voidaan vaikuttaa positiivisesti kasvin kasvuun. Vibrance Trio-peittausaine vahvistaa ja pidentää juuristoa tehoainekoostumuksensa avulla. Wuxal Terios Mn+ -ravinnepeittauksen avulla kasvilla on saatavilla mangaania heti orastumisen alussa, jolloin juuristo vahvistuu ja orastuminen parantuu.
Esimerkiksi korkea pH, kuivuus tai kylmyys voivat heikentää ravinteiden käyttökelpoisuutta kasville. Lisäämällä hivenravinteita siemenen pintaan, varmistetaan niiden saatavuus heti kasvun alusta lähtien, riippumatta ulkoisista olosuhteista.
Kuvassa vasen kasvusto on peitattu verrannevalmisteella ja oikea kasvusto Vibrance Trio + Terios Mn+ valmisteen seoksella.
Mangaania ja muita hivenravinteita kasvun alkuvaiheessa
- Hivenravinnepeittaus varmistaa mangaanin ja muiden hivenravinteiden saannin heti orastumisesta alkaen.
- Erityisesti hyötyä saadaan lohkoilla, joilla esiintyy mangaaninpuutosta, maalaji on kevyt ja pH korkea.
- Tuote on formuloitu siemenen peittaamista varten. Mangaani, sinkki ja kupari ovat EDTA-kelaatteina, minkä ansiosta ravinteet imeytyvät tehokkaasti siemenen pinnalta oraisiin, eivätkä kiinnity maahan.
- Levittyy tasaisesti siemenen pinnalle.
- Turvallinen viljelykasville
Nestepeittaaminen
Nestepeittauksessa käytettävä laitteisto
Peittauslaitteita on erilaisia riippuen käyttötarkoituksesta. Peittauslaitteet voidaan jakaa eräpeittaajiin ja jatkuvatoimisiin peittaajiin. Peittaajien tehot ovat välillä 2,5–45 tn/h. Jatkuvatoimiset peittaajat kykenevät peittaamaan tehokkaasti, nopeasti ja tarkasti suuria määriä viljaa, kun taas eräpeittaajilla saadaan peitattua pienempiä määriä.
Peittaustulokseen vaikuttaa tekniikka, jolla ruiskutusneste levitetään jyvän pintaan. Peittausaine voidaan sumuttaa joko pyörivän lautasen/levityskartion tai suuttimien läpi viljamassaan. Esimerkiksi Norogard valmistaa pyörivään, levityskartion toimintaan perustuvaa peittauslaitetta kun taas esim. Jussi-Tuote Oy ja Mäki-Reini Oy valmistavat peittaimia, joissa käytetään suuttimia. Ns. suutinpeittaajat soveltuvat pienempien viljaerien peittaamiseen. Kannattaa valita riittävän isokokoista pisaraa levittävät suuttimet, mikä vähentää riskiä suutinten tukkeutumiselle. Jos peittaa suurempiä määriä viljaa ja haluaa työn sujuvan vaivattomimmin, kannattaa valita riittävän tehokas ja toimintavarma laitteisto (esim. Norogard), joissa käytetään muuta kuin suutintekniikkaa.
Peittaus säkkiin, täyttövaunuun, siiloon vai suoraan kylvökoneeseen?
Haastavinta on suorittaa peittaus juuri ennen kylvöä, siten että peitattu vilja johdetaan ruuvilla suoraan kylvökoneeseen. Tällöin viljan juoksevuus voi muuttua kesken kylvön ja myös annostelussa saattaa tulla helpommin virheitä. Jos peittaaminen tehdään selkeästi erillisenä toimenpiteenä
ennen kylvämistä, kylvö helpottuu huomattavasti. Peittausaine leviää ja kiinnittyy parhaiten jyvän pintaan, kun peitatut jyvät säkitetään. Jyvät hieroutuvat säkissä toisiaan vasten, mikä parantaa peittaustulosta. Peitattu vilja voidaan myös siirtää ruuvilla täyttövaunuun, jossa sen
olisi hyvä asettua vähintään vuorokauden ajan ennen käyttöä. Tällöin kosteus ehtii tasaantua jyvien pinnoilla. Siiloon peitattaessa pitää huomioida, että peittausaine kontaminoi kuivurin osia ja siiloa.
Kolme vinkkiä onnistuneeseen peittaamiseen
1. Vältä peittaamista kylmissä tiloissa
2. Tee peittaus etukäteen selkeästi ennen kylvöä, suunnittele ja valmistaudu huolella
3. Käytä riittävää nestemäärää. Laimentamiseen kannattaa käyttää vettä, koska nykyisten peittausvalmisteiden käyttömäärät ovat pieniä. Liian pienellä nestemäärälle leviävyys heikentyy.
Lämpötila peittauksen aikana
Käytettäessä vesipohjaisia peittausaineita, lämpötilan tulee olla yli 0 °C. Useimmat nestepeittausaineet, kuten Redigo Pro, Seedron ja Vibrance Trio ovat vesipohjaisia. Jos peittaamista suorittaa hiukan yli 0 °C lämpötilassa, kannattaa peittausaineet pitää huoneenlämmössä juuri ennen peittaamista. Peitattaessa kylmällä säällä, voi peittauslaitteen letkuja lämmittää puhaltamalla lämmintä ilmaa ja peittausainetta voi lämmittää esim. traktorin hytissä. Huom! Liian korkea lämpötila (yli 40 °C) pidemmän aikaa voi vaurioittaa peittausaineen formulaatiota.
Tarkkaile jyvien juoksevuutta kylvön aikana
Peitattaessa viljaa sen juoksevuus heikentyy lähes aina riippumatta aineesta. Valmisteiden välillä on kuitenkin eroja. Pääsääntöisesti peitattaessa uusilla valmisteilla juoksevuus on hyvää luokkaa. Juoksevuuteen vaikuttaa peittausaineen lisäksi myös moni muu tekijä, kuten viljalaji, lajikkeen pinnan karheus, kylvökoneen siemenpuolen rakenne, ajonopeus ja peittauksen ajoitus. Varsinkin jos peittaus tehdään juuri ennen kylvöä, voi juoksevuus muuttua paljonkin. Jyvien juoksevuutta ja toteutunutta kylvömäärää on seurattava varsinkin parin ensimmäisen säiliöllisen aikana.
Muista sekoittaa!
Peittausaineita tulee sekoittaa juuri ennen käyttöä. Sekoitus kannattaa tehdä tasaisesti esim. puisella kauhalla/kepillä tai porakoneella, jossa on sekoituspää. Liian rajua ja nopeaa sekoittelua kannattaa välttää. Kuplia ei saa muodostua.
Lisättäessä vettä tai sekoitettaessa kahta eri peittausainetta, sekoituksen merkitys korostuu entisestään. Sekoitusta tulee jatkaa myös peittaamisen aikana. Peittausainetta tulisi sekoittaa kerran puolessa tunnissa.
Kasvinviljelytilojen ajankohtaista
FI SE |... Kotimainen perheyhtiö Berner on lanseerannut Hyvän Maan -viljelyohjelman, jonka avulla pystytään vähentämään perunan
FI SE |... "Lietteen levityksen jälkeen ei ole tarvinnut enää erikseen lannoittaa salpietarilla, mikä on merkittävä etu.
Viljojen peittausaineet
Kampanjassa olevat tuotteet
Kasvinsuojelututkinto salamana verkossa!
Suorita TUKESin hyväksymä laaja kasvinsuojelututkinto tai ns. ruiskuttajan tutkinto kätevästi ja nopeasti netissä. Tarvitset tutkintotodistuksen, jos käytät, ostat tai myyt ammattikäyttöön Suomessa hyväksyttyjä kasvinsuojeluaineita tai biosideja.