Nokkonen

Muita kutsunimiä:

Nokulainen, polttiainen, viholainen, Urtica dioica, URTDI.

Kuvaus:

Nokkonen kestorikkaruoho, joka kasvaa 30-150 cm korkeaksi ja sen lehdet ovat tavallisesti 4-12 cm pitkiä, tummanvihreitä, pitkäkärkisiä ja hampaisia. Kukinnot ovat norkkomaisia. taimetuttuaan nokkonen levittäytyy lähiympäristöön rönsymäisten muokkauskerroksessa olevien maaversojen avulla. Nokkoset ovat viljelyksillä ravinteisten etenkin typpipitoisten kasvualustojen lajeja. Niitä on etenkin puutarhoissa, vihannesviljelyksill, pelloilla ja pientareilla.

Torjunta:

Tehotaulukot rikkakasveille

Nurmet

Vanhat rehunurmet / juuririkkakasvit, ei apilaa

Ariane S ** 4
  Gratil * 3
Harmony 50 SX * 4
Matrigon 72 SG 1
Primus * 3
Starane XL 3
- saa käyttää pohjavesialueilla  

* Lisää ruiskutusnesteeseen SitoPlus -kiinnitettä 1dl/200l vettä
** Käyttöaika viimeisen niiton jälkeen, huom. varoaika

Varoajat laidun- ja säilörehunurmilla: Ariane S - 30 vrk, Harmony 50 SX - 7 vrk, Primus - 7 vrk, Starane XL - 10 vrk, Gratil - 7 vrk

Erinomainen teho, >90 % 4
Hyvä teho, 70-90 % 3
Tyydyttävä teho, 50-70 % 2
Heikko teho, <50 % 1

Monien kasvinsuojeluaineiden kohdalla on olemassa riski, että niitä vastaan kehittyy vastustuskykyä. Tästä syystä aineiden tehon muuttumista ei voida sulkea pois. On vaikeasti ennustettavissa miten vastustuskyky kehittyy, koska siihen vaikuttaa monet eri tekijät. Maahantuoja ei vastaa vahingoista tai menetyksistä, joka johtuu tällaisesta kehittyvästä vastustuskyvystä. Vastuullinen kasvinsuojelu edellyttää, että käytetään valmisteen käyttöohjeen mukaisia annoksia sekä vuorotellaan aineita, joilla on erilainen vaikutusmekanismi. Lukemattomat eri tekijät vaikuttavat kasvinsuojeluaineiden toimivuuteen. Tällaisia tekijöitä ovat mm. sääolot ja maaperä, viljelykasvien eri lajikkeet, viljelykierto, ruiskutusajat, käytettävät vesimäärät, ruiskutusveden laatu, tankkiseokset muiden aineiden kanssa sekä viljelijän ammattitaito. Aineiden vaikutuksen muuttuminen tai kasvien vioittuminen voi olla mahdollista, eikä maahantuoja tai valmistaja ole missään vastuussa mahdollisesta vahingosta kasvustolle. Maahantuoja tai valmistaja vastaa siitä, että kasvinsuojeluaine on koostumukseltaan kunnollista.

Kuvat

Torjunta-ohjeet ja tuotteiden tehotaulukot rikkakasveittain: https://viljelijänberner.fi/rikkakasvit

Katso kaikki rikkakasvit


Tilaa uutiskirje