Valvatti

Muita kutsunimiä:

Maito-ohdake, Sonchus arvensis, SONAR.

Kuvaus:

Peltovalvatti on monivuotinen rikkakasvi, joka talvehtii maassa juurakkona ja vesoo keväisin juurensilmuista. Se kasvaa 40-150 cm korkeaksi. Lehtilapa on kapeahko, pariliuskainen, nirhalaitainen ja laidat ovat usein hienopiikkisiä. Kukat ovat keltaisia, pitkäperäisiä ja 4-5 cm leveitä. Peltovalvatti yleistynyt viime aikoina runsaasti. Sitä esiintyy yleisesti mm. viljapelloilla, peruna- ja juurikasmailla, nurmilla ja pientareilla.

Torjunta:

Parhaiten torjuntaan kesannolta ja joutomailta soveltuvat glyfosaattivalmisteet. Viljoista valvatit voidaan torjua rikkakasvitorjunnan yhteydessä tai pesäkekäsittelynä. Valvattia torjuttaessa samanaikaisesti rikkakasviruiskutuksen yhteydessä, on ajoitus erityisen tärkeää: vain ruiskutushetkellä taimella oleviin rikkakasveihin saadaan tehoa. Ruiskutus tehdään viljan pensomisen lopulla kun valvatti on ruusukeasteella.

Tehotaulukot rikkakasveille

Erikoiskasvit

  Basagran SG 2
Betanal Progress 2
  Betanal SE 1
  Buctril 225 EC 2
  Butisan S 1
  Butisan Top 4
  Centium 2
Fenix 2
  Galera 4
  Gallery 2
Goltix 2
  Lentagran WP 2
Matrigon 72 SG 5
Reglone 4
  Safari 50 DF 2
  Senkor 3
  Spotlight Plus 1
Stomp 2
  Titus 3
- saa käyttää pohjavesialueilla  
Erinomainen teho, >90 % 5
Hyvä teho, 70-90 % 4
Tyydyttävä teho, 50-70 % 3
Heikko teho, <50 % 2
Ei tehoa 1

VILJAT (myöhäinen ruiskutus)

Yksittäiset valmisteet

  Ally 50 ST + Sito Plus 3
  Ally Class 50 WG 3
Ariane S 4
  Broadway + Dassoil 2
Cantor 2
  Duplosan Super 2
  Nufarm MCPA 3
Premium Classic 50 SX + Sito Plus 2
Primus 3
Refine Super SX + Sito Plus 2
  Sekator OD 2
Starane 333 HL 2
Starane XL 3

Tankkiseokset

  Ally 50 ST + Primus + Sito Plus 3
  Buctril + Sekator OD 2
Classic Star HL 3
Lancelot Classic Twin 3
Twist Combo 3
- saa käyttää pohjavesialueilla  
Erinomainen teho, >90 % 4
Hyvä teho, 70-90 % 3
Tyydyttävä teho, 50-70 % 2
Heikko teho, <50 % 1

Monien kasvinsuojeluaineiden kohdalla on olemassa riski, että niitä vastaan kehittyy vastustuskykyä. Tästä syystä aineiden tehon muuttumista ei voida sulkea pois. On vaikeasti ennustettavissa miten vastustuskyky kehittyy, koska siihen vaikuttaa monet eri tekijät. Maahantuoja ei vastaa vahingoista tai menetyksistä, joka johtuu tällaisesta kehittyvästä vastustuskyvystä. Vastuullinen kasvinsuojelu edellyttää, että käytetään valmisteen käyttöohjeen mukaisia annoksia sekä vuorotellaan aineita, joilla on erilainen vaikutusmekanismi. Lukemattomat eri tekijät vaikuttavat kasvinsuojeluaineiden toimivuuteen. Tällaisia tekijöitä ovat mm. sääolot ja maaperä, viljelykasvien eri lajikkeet, viljelykierto, ruiskutusajat, käytettävät vesimäärät, ruiskutusveden laatu, tankkiseokset muiden aineiden kanssa sekä viljelijän ammattitaito. Aineiden vaikutuksen muuttuminen tai kasvien vioittuminen voi olla mahdollista, eikä maahantuoja tai valmistaja ole missään vastuussa mahdollisesta vahingosta kasvustolle. Maahantuoja tai valmistaja vastaa siitä, että kasvinsuojeluaine on koostumukseltaan kunnollista.

Kuvat

Torjunta-ohjeet ja tuotteiden tehotaulukot rikkakasveittain: https://viljelijänberner.fi/rikkakasvit

Katso kaikki rikkakasvit

Tilaa uutiskirje