Keväällä on rauhallinen olo kun tietää, että rikkakasvit on jo torjuttu syksyllä  

Viime kevään yleinen näky oli suuret talvehtineet saunakukat viljapelloissa. Kesken kylvökiireiden niitä piti mennä ruiskuttamaan syysviljasta, jos ei ollut tehnyt syksyn rikkatorjuntaa maavaikutteisella aineella, kuten Mateno Duolla.

Saunakukka vie fosforia yllättävän paljon viljelykasvilta, jopa usean kilon hehtaarilta (lähde: Bayer ja Yara, Kotkaniemi 2016). Tämän vuoksi sen torjunta syksyllä syysviljalta varmistaa syysviljan onnistunutta talvehtimista, koska pää- ja hivenravinteet sekä valo ovat viljelykasvin käytössä.

Suomen runsastunein rikkakasvi on kylänurmikka

Mateno Duo tehoaa myös kylänurmikkaan. Brotherusten maatilalla Janakkalassa testattiin Mateno Duoa 2022 syksyllä lohkoilla, joissa oli reunoilla valtava paine kylänurmikasta. Torjunta tehtiin aikaisin kun kylänurmikassa oli vain yksi lehti tai osa oli vielä itämättä. Näin saatiin hyvä teho kylänurmikkamassaan ja keväällä kylänurmikkamattoa ei esiintynyt kuten aikaisempina vuosina. Täytyy kuitenkin muistaa, että kylänurmikka on siemenen kautta leviävä kasvi, ja jos sitä kasvaa miltei mattona joissain kohtaa lohkolla, löytyy siemenpankkia valtavasti maasta. Eli kertaruiskutus ei ongelmaa ratkaise, mutta antaa elintilaa viljelykasville ja estää uusien siementen muodostumisen.

Mateno Duo ruiskutetaan kun viljassa on 1-2 lehteä, sen mukaan voi sekoittaa esimerkiksi Decistä kahukärpäsen torjuntaa varten.

Käsittelemättömässä lohkossa näkyy paljon kylänurmikkaa. 

Mateno Duo ruiskutus tehty, eikä kylänurmikkaa esiinny.

Kirjoittaja Minni Tarkkanen, Bayer Crop Science