Rapsipistiäisiä ja niiden toukkia on havaittu ristikukkaisilla lajeilla hajanaisesti eri puolilla Suomea. Rapsipistiäisen toukat voivat pahimmillaan aiheuttaa merkittäviä tuhoja syömällä mm. syysöljykasvien kasvulehtiä.

Kasvustoja kannattaa nyt tarkkailla ennen varsinaisten tuhojen syntyä. Kasvustoissa voi esiintyä samanaikaisesti sekä lentäviä aikuisia että toukkia. Aikuiset rapsipistiäiset ovat takaruumiiltaan keltaoransseja ja niiden siiven reunat ovat mustat. Rapsipistiäisen toukat ovat väriltään tummanvihreitä tai harmaanmustia, vatsapuoleltaan vaaleita toukkia, jotka ovat kuoriutuessaan noin 2 mm pituisia, mutta kasvavat nopeasti jopa useiden senttimetrien pituisiksi.

Lumiposa -peittaus, jota on ollut saatavilla mm. PX128 ja PX131 -syysrapsilajikkeille, suojaa kasveja herkimmän alkuvaiheen yli. Jos rapsipistiäisen toukkia esiintyy enemmän kuin 1 toukka / kasvi, voidaan niitä torjua Cyperkill 500 EC -valmisteella käyttömäärän ollessa 0,05 l/ha. Parhaan tehon saavuttamiseksi kannattaa käyttää melko runsasta vesimäärää, 200-400 l/ha.

Tarkkaile myös etanatilannetta ja täydennä tarvittaessa torjuntaa

Viime viikkojen lämpimät ja kosteat säät suosivat etanoita. Etanat voivat syödä salakavalasti juuri taimettuneet pienet syysöljykasvien taimet ennen kuin varsinaista kasvustoa ehtii muodostua. Sen vuoksi viimeisin ohjeistus etanatorjuntaan on, että Sluxx HP -etanasyötti tulisi levittää heti kylvön jälkeen vähintään lohkon reunoille, mieluiten koko lohkolle. Näissä olosuhteissa annos kannattaa olla 6-7 kg/ha. Tämän jälkeen etanatilanteen kehittymistä voi tarkkailla mm. syöttirakeiden häviämistä seuraamalla tai asettamalla maan pinnalle laudan, märän kankaan tai vastaavan, jonka alle etanat kerääntyvät. Jos rakeita on hävinnyt paljon tai etanoita löytyy ansoista paljon, voi olla tarpeen tehdä uusintalevitys. Pienet sateet eivät liuota rakeita, mutta niiden väri saattaa vaaleta, jolloin niiden seuranta vaikeutuu.

Syksyn rikkatorjunnan kanssa alkaa olla jo kiire

Ensimmäisistä syysrapsien kylvöistä alkaa olla kulunut jo kolme viikkoa. Lämpimissä ja melko kosteissa oloissa kasvustot ovat taimettuneet nopeasti, joten nyt alkaa olla viimeiset hetket suorittaa syksyn rikkakasvien torjunta. Torjunta voidaan suorittaa Butisan Top -valmisteella, joka vaikuttaa rikkakasveihin sekä maan että lehtien kautta. Perussääntönä voidaan pitää, että 80 % tehosta syntyy maavaikutuksesta ja 20 % kosketusvaikutuksena lehtien kautta. Paras teho tuotteella saadaan, kun ruiskutus tehdään kosteaan maahan ja mahdollisimman aikaisin rikkakasvien ollessa vielä pieniä. Butisan Topin ruiskutusikkuna on laaja: kylvöstä aina syysöljykasvien 2-lehtiasteelle asti. Tutustu Butisan Top-valmisteen tarkempiin käyttöohjeisiin ja -vinkkeihin täällä: Butisan Top 5l.

Jääntivilja kannattaa poistaa syysöljykasvikasvustoista ajoissa

Jos syysrapsi tai -rypsi on kylvetty heti syysviljojen tai aikaisen ohran jälkeen, on todennäköistä, että puinnista peltoon jääneet siemenet eivät ehdi itää ennen syysöljykasvien kylvömuokkausta, vaan ne itävät hieman öljykasvien jälkeen. Vaikka jääntivilja tuhoutuisikin suurimmaksi osaksi talven aikana, kannattaa se torjua jo heti itämisen jälkeen syksyllä. Jääntivilja kilpailee syysöljykasvien kanssa ravinteista ja voi vaikeuttaa syysöljykasvien talvehtimista. Jääntiviljan torjunta onnistuu helposti pienellä annoksella Targa Super 5SC -valmistetta. Käyttömääräksi riittää Targa Super 1,0 l/ha ja Sorrento tai Sito Plus 0,2 l/ha.

Kuva. Rapsipistiäisen toukat ovat tehneet tuhoa riistapellossa Länsi-Uudellamaalla.

Kirjoittaja kehityspäällikkö Mika Hyövelä, Viljelijän Berner