Lämpötila on nousemassa hellelukemiin tämän viikon aikana. Samanaikaisesti vilja ja rikkakasvit ovat kehittyneet kehitysasteelle, jolloin rikkatorjuntaa olisi järkevää tehdä. Nyt rikkakasvit ovat vielä pieniä, jolloin ne ovat helposti torjuttavissa. Tosin joillakin lohkoilla on näkynyt mm. suuria saunakukkia, joiden torjunta tulisi tehdä heti.
Hyvä vaihtoehto olisi torjua rikat heti ennen kuin helle alkaa vaikuttaa enemmän, jolloin rikkakasvien vahakerros paksuuntuu ja torjunta vaikeutuu. Helle ei vielä ole päässyt vaikuttamaan täydellä teholla kasvien kasvuun, joten nyt muutaman päivän ajan olisi hyvä hetki tehdä torjuntaa. Mieluummin kuitenkin niin pian kuin mahdollista. Sen sijaan jos aluetta on vaivannut kovat yöpakkaset, voi olla järkevää antaa kasvustojen palautua olosuhteista.
Näissä olosuhteissa kiinnitteen määrää on syytä nostaa varsinkin, jos torjunta venyy viikon loppupuolelle. Esim. 0,2 l/ha Sorrentoa tai SitoPlussaa varmistaa tehon. Jos tuuli on kiusana osassa ruiskutuksia, kannattaa niissä käyttää Gondor-kiinnitettä.
Helteisellä säällä aamuyö ja aamu ovat ainoita ruiskutusaikoja. Päivällä ja illalla ei kannata ruiskuttaa kasvin nestevirtausten ollessa heikkoja.
Kun nyt tehdään rikkatorjunta ajoissa, saadaan pelto puhtaaksi rikoista riippumatta siihen millaiset sääolosuhteet lopulta ovat tulevaisuudessa. Jos sää pysyy lämpimänä ja kuivana, uusia rikkoja ei helposti idä. Jos vettä alkaa satamaan jossain vaiheessa, on vilja taas kasvanut pidemmälle ja kilpailee tehokkaasti rikkojen kanssa. Korrenkasvun alussa-lippulehtivaiheessa on mahdollista täydentää tehoa rikkoihin tarpeen mukaan, esim. Quelex Comboa tai Classic Staria voidaan käyttää vielä tässä vaiheessa.
Tässä vaiheessa kannattaa tehdä biostimulanttikäsittely mahdollisimman pian Kinsidro Grow-valmisteella, jonka voi hyvin yhdistää viljojen rikkatorjuntaan. Samalla tankkiin kannattaa laittaa Wuxal Multifluid tai Wuxal Microplant lehtilannoite. Lehtilannoitteen ja oikeanlaisen biostimulantin yhdistäminen on hyvä keino varustaa kasvia valmistautumaan hellejaksoon aikana, jolloin sato on muodostumassa.
Viljat kyllä kestävät hyvin ruiskutuksen helteisellä säällä. Tällöin on virhearvio alentaa käyttömääriä ja kiinnitteen määrää. Haasteena on saada riittävää tehoa vahakerroksen paksuuntuessa.
Tautiaine ja kasvunsääde voidaan yhdistää vielä ruiskutuksiin. Ohran verkkolaikku ja vehnän pistelaikku voivat edetä agressiivisesti kasvustossa, koska ne tykkäävät lämmöstä. Strobin ja triatsolin seos kuten Delaro SC 325 tai SDHI-valmiste Ascra Xpro estävät myös kuivuuden vaikutuksia.
Kasvunsääteiden käytössä toki kannattaa olla harkitsevainen. Jos maassa on kosteutta niin käsittelyn voi tehdä. Yksi hyvä vaihtoehto on tehdä säädekäsittely alennetulla käyttömäärällä, jolloin tehoa voidaan myöhemmin tarvittaessa täydentää. Kasvunsääteiden ruiskuttamisen suhteen kasvukaudella on vielä pelivaraa ja aikaa myös myöhemmin.
Kirjoittaja kehityspäällikkö Janne Laine, Viljelijän Berner